Fortuna wil spelers volgend jaar minder kunnen betalen; Ontslagaanvraag voetballers

ROTTERDAM, 1 FEBR. De voetballers van eredivisieploeg Fortuna Sittard hebben het als een grote klap ervaren dat er voor veertien van hen een ontslagaanvraag is ingediend door het bestuur van hun club. Dat zegt Karel Jansen van de spelersvakbond VVCS, die de spelers juridische bijstand zal verlenen en een eventuele ontslagvergunning zal aanvechten. De spelers werden op zaterdag, een dag na de nederlaag tegen Feyenoord, ingelicht over de financiële problemen bij Fortuna. “Het gaat in het betaald voetbal anders dan in het bedrijfsleven. Allemaal veel te laat”, klaagde Jansen. Hij vreest dat de ontslagvergunning zal worden verleend. “We hebben slechte ervaringen met de arbeidsbureau's. Die denken te gemakkelijk over sportzaken.”

Het bestuur van eredivisieclub Fortuna Sittard heeft voor veertien contractspelers ontslag aangevraagd bij de Regionale Directeur voor de Arbeidsvoorziening. Fortuna heeft het moeilijk, staat laag op de ranglijst en weet niet of het de spelers volgend jaar evenveel zal kunnen betalen al dit jaar. Het ontslag is aangevraagd voor alle spelers van wie het contract, dat al eens eerder werd verlengd, dit seizoen afloopt. Anders wordt hun contract volgens de wet automatisch verlengd. Indien het ontslag wordt toegestaan kan de club de spelers een lagere aanbieding doen.

Over de zeven spelers die aan hun eerste contractjaar bezig zijn, wordt later een beslissing genomen. Aan de doorlopende arbeidsovereenkomsten van negen spelers wordt niet getornd. Ook de technische staf, bestaande uit hoofdtrainer Chris Dekker en assistent-coach Dick Voorn, blijft buiten de procedure.

“Het is een uiterst ongelukkig tijdstip om de spelersgroep dit bericht te brengen, maar we kunnen niet anders”, verklaarde voorzitter Jos Kreyn.