De zwarte en de witte veters

Veters van voetbalschoenen zijn meestal zwart. Soms zit er een streepje fluorescerend groen, geel of oranje in, maar zwart is de basiskleur. Dit weekeinde moesten spelertjes van enkele jeugdelftallen in Nederland een zwart en een witte veter door de gaatjes rijgen. De veters waren betaald door de KNVB om de jeugd nu al bewust te maken van de gelijkheid van mensen. Gedragsbeïnvloeding beginnend bij de jeugd.

Vrijdag werd er in de Tweede Kamer een ronde-tafelgesprek gehouden over racisme in de sport. Uitingen van discriminatie zijn het duidelijkst zichtbaar in de voetbalsport en een uitslaande brand is nu eenmaal gemakkelijker te bestrijden dan een smeulend vuur, dat zich vrijwel onzichtbaar door de hele samenleving vreet en pas opgemerkt wordt zodra het oplaait. Daarom was bestuurlijk Nederland met groot materieel uitgerukt. Minister, Kamerleden, hoge voetbalbestuurders, vertegenwoordigers van belangengroeperingen.

Hun ongerustheid was begrijpelijk, hun verontwaardiging over het verschijnsel eveneens. Of het zal verdwijnen uit de stadions? “Ik denk het niet”, zei Co Adriaanse, directeur opleidingen van Ajax, “want het zal altijd een afspiegeling van de maatschappij blijven.”

En in die maatschappij is het voor gekleurde mensen moeilijker om een baan te krijgen, of om een huis te krijgen.

Adriaanse: “We zijn begonnen met aparte vakken, daarna met hekken, daarna met kooien, daarna met prikkeldraad en daarna met Navo-prikkeldraad. (...) Maar het kan best zijn dat in de business-vakken en de skyboxen de mensen zitten die de aanleiding voor de discriminatie in de maatschappij vormen.”

Discriminatie binnen de club komt niet voor, betoogde hij, maar op de klanten die op bezoek komen heb je geen greep. Wat hij wel tegenkomt in eigen kring is een gebrek aan normbesef. Adriaanse waande zich altijd een "linkse jongen', maar kan het zich tegenwoordig niet veroorloven jongeren nog veel ruimte te geven. “Ben ik niet te rechts geworden?”, vraagt hij zich wel eens af als hij wordt afgeschilderd als "fatsoensrakker' of is het toch elders uit de hand gelopen? Maar op die vraag ging niemand in. Een man uit de sportwereld keek verder dan de lijnen van het speelveld, dat voor deze actie is uitgezet. Het was wel het laatste dat ze konden gebruiken. Al was zijn boodschap duidelijk. Dit los je niet met een paar veters op.

    • Peter de Jonge