Daf en Begemann onderuit op beurs

AMSTERDAM, 1 FEBR. Bij een vriendelijke stemming op de Amsterdamse effectenbeurs door een hogere dollar en winst op buitenlandse beurzen zijn de koersen van Daf en Begemann vanmorgen verder gekelderd.

AMSTERDAM De noodlijdende vrachtwagenfabrikant, die afgelopen vrijdag zijn koers omlaag zag schieten van 7,20 naar 6 gulden, kreeg vanmorgen bij opnieuw een grote omzet een daling van nog eens 1,20 tot 4,80 gulden te verwerken.

De koersdaling van ruim 15 procent volgde op aanhoudende berichten in de pers over de moeizame financiering van een omvangrijke herstructurering, die het Brabantse bedrijf uit de problemen moet helpen. Volgens een uitgelekt plan zou daarvoor een bedrag van 1,8 miljard gulden nodig zijn. Daf zelf wil nog steeds geen commentaar geven. “Een puinhoop” zo vatte een handelaar de perikelen samen.

Ook het aandeel Begemann kreeg klappen. Het industriële conglomeraat maakte afgelopen weekend, na een handelsonderbreking op vrijdag, bekend dat dochter Bredero Price uiteindelijk is verkocht voor een bedrag van 290 miljoen, 70 miljoen minder dan eerder aangekondigd. De koers kelderde vanmorgen van 62,50 naar 54. Er waren evenwel geen kopers in de markt.

Volgens een handelaar heeft Begemann met de berichtgeving over Bredero Price het vertrouwen van de belegger verloren. “Begemann moet gewoon met juiste berichten komen. Nu blijven we gissen.”

Verreweg de meeste andere aandelen boekten vanmorgen winst. De ongeveer twee cent hogere dollar en de stijging van de indices op alle belangrijke buitenlandse beurzen zorgden in Amsterdam voor een vriendelijke stemming. De CBS-stemmingsindex klom met 0,6 punt naar 98,2, terwijl de EOE-aandelenindex 2,11 optrok naar 294,06.

De internationals boekten zonder uitzondering winst. Koninklijke Olie won 1,40 op 149,90, Unilever pakte 1,20 op 192,20 terwijl Akzo tachtig cent opveerde naar 138,90. KLM won vier dubbeltjes op 27,70.

LONDEN Na aanvankelijke onzekerheid over de koers van het pond stegen de aandelenkoersen. Handelaren verwachten positieve effecten van de koersdaling van de Britse munt. De FTSE-100-index won 38,5 punten op 2845,7.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen stegen vanmorgen gesteund door de hogere dollar. De Dax-30-index klom 12,97 punten op 1584,82.

TOKIO De Japanse effectenbeurs sloot vandaag hoger. De handel wacht op overheidsmaatregelen die de economie stimuleren. Het Nikkei-225-koersgemiddelde steeg met 109,86 punten (0,65 procent) naar 17.133,64.