Bouterse weg uit leger, gekozen tot leider NDP

PARAMARIBO, 1 FEBR. De Surinaamse oud-bevelhebber Desi Bouterse is zaterdag gekozen tot voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP). Hij was de enige kandidaat voor de functie.

In een toespraak direct na zijn verkiezing beschuldigde Bouterse de regering-Venetiaan ervan zich de wet te laten voorschrijven door Nederland en de Verenigde Staten. Volgens Bouterse wordt een economische sanering doorgedrukt om Suriname afhankelijk te maken van Nederland dat “een achterland nodig heeft voor zijn produkten”.

Bouterse zette zich fel af tegen het voornemen van de regering om 25 februari, de Dag van de Revolutie, af te schaffen als nationale vrije dag. Er is een commissie ingesteld om de herdenking te organiseren. Bouterse is vanaf vandaag officieel ontheven uit zijn militaire functies. Hij diende november vorig jaar zijn ontslag in na een conflict met de regering.

Bouterse zei in zijn toespraak zaterdag dat zijn partij “haar banden met het Nationaal Leger zal handhaven”. De NDP is met twaalf zetels de grootste oppositiepartij in het Surinaamse parlement. De partij werd in 1987 opgericht door onder anderen Bouterse en is altijd nauw gelieerd geweest aan de oude legertop.

Tegelijk heeft Henk Herrenberg, jarenlang naaste medewerker en zakenpartner van Bouterse, bekendgemaakt dat hij de Surinaamse politiek verlaat. De 54-jarige voormalige journalist, ambassadeur, minister van buitenlandse zaken en kabinetschef wil zich toeleggen op de geschiedschrijving van de “revolutionaire beweging” in Suriname. Aangenomen wordt dat Herrenberg binnen de NDP steun heeft verloren.

Niet bekend