Bottse als Europese sporter

De Nederlandse basketbal-international Raymond Bottse is in België geen buitenlander maar een inwoner van de Europese Gemeenschap.

Hij heeft het recht overal in de gemeenschap te werken, ook voor de basketbalclub Ieper waar hij dit weekeinde debuteerde in de hoogste Belgische afdeling. De regels van de Belgische basketbalbond, die maximaal twee buitenlanders per club toestaan, zijn dan ook niet van toepassing op Bottse, zo besliste een Belgische rechter vorige week. De Nederlandse basketbalclubs vrezen meer spelers kwijt te raken aan de beter betalende zuiderburen. Ieper onderhandelt met Henk Pieterse.

De uitspraak van die rechter houdt echter niet automatisch in dat Nederlandse en Franse voetballers in Italië niet meer als buitenlander gelden. Volgens Heiko van Staveren, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit, verdienen sportbonden eveneens het recht hun nationale competities te beschermen.

Mogen inwoners van de EG overal binnen de EG onbelemmerd professioneel sporten

De uitspraak van die Belgische rechter is niet verrassend. Het is het bekende kissebissen tussen sportorganisaties en het EG-recht. Volgens het EG-recht mag Bottse in België spelen.

Mag AC Milan dan ook meer dan drie "buitenlanders' opstellen als ze uit de EG komen?

Het is niet gezegd dat een Italiaanse rechter hetzelfde beslist als een Belgische rechter. Tegenover het belang van de sporter staat het belang van de nationale sportbonden. Sinds 1 januari zijn de grenzen vervaagd, maar bij sport worden er nog steeds interlands gespeeld, bestaat er nog steeds een Europese competitie. In de jaren zeventig zijn er twee rechtszaken geweest die hebben bepaald dat er voor sportaangelegenheden een uitzondering kan worden gemaakt op het EG-recht. Omdat er nationale teams zijn bestaat automatisch de situatie dat sportbonden hun nationale competities willen bescheremen tegen een teveel aan buitenlanders. Het is maar waar je de grens legt.

Een rechter kan zich ook gevoelig tonen voor de argumenten van de sportbonden. De consequentie van een volledig vrij verkeer van sporters binnen de EG zou zijn dat er één voetbalteam namens de Europese Gemeenschap tegen het nationale team van de Verenigde Staten zal spelen. Het is de vraag of we in Europa al zover zijn.

    • Remmelt Otten