"Bloed en schedelvorm van Bask zijn anders dan die van Spanjaard'

MADRID, 1 FEBR. De leider van de grootste partij van Baskenland, de christendemocratische PNV, heeft afgelopen week in een pleidooi voor het bewaken van de eigen identiteit verwezen naar de schedelvorm en het bloed van zijn volk.

Partijvoorzitter Xavier Arzalluz waarschuwde in een toespraak over de toekomst van Europa tegen de mogelijkheid dat Spanjaarden die oorspronkelijk uit andere delen van het schiereiland afkomstig zijn een meerderheid kunnen gaan vormen in Baskenland. “Dan zouden ons wezen en onze persoonlijkheid verloren gaan”, aldus Arzalluz. Hij gebruikte deze argumenten om de noodzaak te onderstrepen van een eigen bestuursvorm voor Baskenland in het verenigd Europa.

De opmerkingen hebben voor grote beroering in Spanje gezorgd. De conservatieve oppositieleider José Maria Aznar zei dat hiermee de weg naar etnische zuivering is ingeslagen. Een woordvoerder van Herri Batasuna, de meest radicale partij van Baskenland, vond dat Arzalluz het nationalisme een slechte dienst heeft bewezen en wees erop dat er genoeg politieke, economische en culturele argumenten zijn om de Basken als een afzonderlijke natie te beschouwen. “Bloedproeven zijn er om de gezondheid te testen”, meende een andere Baskische politicus.

Arzalluz werd afgelopen weekeinde door zijn partijbestuur op het matje geroepen maar gaf na afloop van het overleg een verklaring uit waarin hij niets terugnam van zijn woorden. “Raciale en genetische verschillen bestaan nu eenmaal”, zei hij. “Problemen veroorzaken ze pas als iemand zegt dat het ene ras beter is dan het andere.”

De oorspronkelijke bewoners van Baskenland zijn iets langer en steviger dan de meeste andere Spanjaarden. Ze onderscheiden zich van andere Europeanen door hun taal, die niet verwant is aan enige andere in Europa, en doordat meer dan vijftig procent van de bevolking een negatieve rhesus-factor heeft. Een zo hoog percentage wordt verder alleen bij sommige Berberstammen aangetroffen.