Bank van Japan verlaagt rente tot 2,75 procent

TOKIO, 1 FEBR. In een hernieuwde poging om de recessie te keren, zal de Bank van Japan nog deze week de rente verlagen met 0,75 punt tot 2,75 procent. Dat hebben bronnen van de Japanse centrale bank dit weekeinde laten lekken naar de Japanse media.

Japan verlaagt voor de zesde achtereenvolgende maal zijn rente en brengt het officiële disconto op het laagste niveau sinds 1987, toen de rente stond op 2,5 procent en de "luchtbel-economie' van speculatie in effecten en onroerend goed begon.ontstond. Volgens analisten is de belangrijkste reden van de centrale bank om de rente verder te verlagen angst voor financiële chaos.

Op 31 maart loopt het boekjaar ten einde voor de meeste ondernemingen. Alom wordt verwacht dat, de banken voorop, massaal aandelen zullen verkopen om hun slechte resultaten een mooier aanzien te geven. Aandelen die nog voor de excessieve koersstijging waren gekocht.

Omdat de koersen sindsdien met zo'n 60 procent zijn gedaald, kunnen deze aandelen nog met winst worden verkocht. Maar bij een massaal aanbod, vooral van de banken, die 40 procent van de beursgenoteerde aandelen in portefeuille hebben, zouden de koersen in een vrije val terechtkomen. Dat zou een grote toeloop op de banken teweegbrengen. De renteverlaging moet het beleggen in aandelen aantrekkelijker maken om de koersval de kop in de drukken.

Verder hoopt de Bank van Japan de consumptie en de investeringen te stimuleren. In het eerste kwartaal moeten de meeste ondernemingen beslissingen nemen over hun investeringsplannen. Een lagere rente moet hen doen afzien van verdere inkrimping van deze plannen.

Met de nieuwe renteverlaging geeft de Bank in feite toe dat ze voortdurend misrekeningen heeft gemaakt over de economie. Vorig jaar herfst zou volgens de Bank de “aanpassing van de voorraden” (Japans voor recessie) al zijn voltooid en het herstel langzaam beginnen.

Afgelopen vrijdag kwam premier Kiichi Miyazawa in het parlement met een opzienbarende onthulling. De regering had gefaald in haar economische voorspellingen, door een gebrek aan juist inzicht, doelend op de situatie na het barsten van de luchtbel-economie. Volgens de premier had dit de economie verder verzwakt.

Miyazawa: “Het was onze eerste ervaring met zoiets. We wisten niet hoe we (de toestand) moesten bezien en konden vorig voorjaar dan ook nog geen heldere visie geven...Ik moet toegeven dat we voldoende inzicht misten in het juist beoordelen van het moment waarop de aanpassing (de recessie, red.) begon.”