Amato in gevaar door nieuw geval corruptie

ROME, 1 FEBR. Na nieuwe aanklachten wegens corruptie vrijdag is de crisis binnen de Italiaanse socialistische partij zo groot geworden dat hierdoor het kabinet in gevaar komt. Woensdag zal het parlement stemmen over een motie van wantrouwen die is ingediend door de oppositie.

Vrijdag zijn zeven aan politieke partijen verbonden ondernemers gearresteerd, werden tegen veertien anderen arrestatiebevelen uitgevaardigd en kregen zes parlementariërs te horen dat tegen hen een onderzoek wordt ingesteld - parlementariërs kunnen pas worden gearresteerd als hun parlementaire onschendbaarheid wordt opgeheven. Bovendien heeft de politie huiszoeking verricht in het administratieve hoofdkantoor van de socialistische partij in Rome.

Kranten spraken van de belangrijkste dag in het onderzoek naar de corruptieschandalen sinds de arrestatie van Mario Chiesa, waarmee de affaire is begonnen. Opnieuw is de socialistische partij het zwaarst getroffen. Tot de verdachte politici behoren de socialistische partijleider Bettino Craxi, tegen wie al twee andere onderzoeken wegens corruptie lopen, en ex-minister van buitenlandse zaken Gianni De Michelis, die eveneens in een andere zaak wordt verdacht.

Craxi sprak woedend van een poging tot “een staatsgreep”, een "lynchpartij” en een poging “het hele politieke stelsel te criminaliseren”. De angst bestaat dat de getergde Craxi, die naar verwachting later deze maand zal aftreden als partijleider, anderen wil meeslepen in zijn val. Na een spoedzitting van het bestuur van de socialistische partij zaterdag is erop gespeculeerd dat de socialisten uit woede hun eigen premier, Giuliano Amato, ten val willen brengen. Vanavond zou de partij verder overleggen. Amato en twee andere socialistische ministers hebben gezegd dat zij niet aanwezig zullen zijn bij het partij-overleg van vanavond. Daarmee nemen zij openlijk afstand van Craxi, wiens positie steeds moeilijker wordt. onze correspondent