Ter Meulen op rand van faillissement

ROTTERDAM, 4 JAN. De warenhuisketen Ter Meulen staat op het punt failliet te gaan. Vanmiddag zou door de bewindvoerder nog een laatste poging worden gedaan om via een management buy-out een deel van de warenhuizen te redden.

Als die besprekingen mislukken, zal de Rotterdamse rechtbank morgen waarschijnlijk het technisch faillissement van de zes warenhuizen uitspreken, bevestigde bewindvoerder F. Meeter vanmorgen desgevraagd. Meeter is sinds 15 september, toen de warenhuisketen Ter Meulen in surséance van betaling terechtkwam, op zoek geweest naar gegadigden voor de winkels. Ter Meulen moest surséance aanvragen toen eigenaar Goudsmit (onderdeel van de beleggingsgroep Wolters Schaberg) te kennen gaf niet langer voor de verliezen van het warenhuisconcern te willen opdraaien.

Nadat afgelopen week de onderhandelingen met de Rotterdamse zakenman W. van 't Wout en zijn Duitse partner, de warenhuisketen Allkauf, afketsten, heeft de financieel directeur van Ter Meulen, L.L. Vuijst, het initiatief genomen om te trachten via een management buy-out (het uitkopen van externe aandeelhouders door de directie) een aantal warenhuizen te redden. Vuijst bevestigt dat onderhandelingen gaande zijn, maar wilde vanmorgen geen mededelingen doen over eventuele kapitaalverschaffers. Ook wilde hij nog niet zeggen welke warenhuizen in de overnamebesprekingen zijn betrokken. Ter Meulen heeft vestigingen in Rotterdam, Dordrecht, Spijkenisse, Zoetermeer en Almere.

Eén van de grootste struikelblokken in de onderhandelingen van de afgelopen maanden blijken de hoge huurlasten te zijn van de winkelpanden van Ter Meulen. Bewindvoerder Meeter voert al geruime tijd gesprekken met de eigenaars van deze panden, waaronder de participatiemaatschappij Janivo en de verzekeraar Aegon, over een mogelijke huurreductie - tot nu toe zonder resultaat. Als de besprekingen vanmiddag wederom niets opleveren, “is het over”, bevestigt Meeter.

Bij de Dienstenbond FNV wacht men de uitkomst van de besprekingen vol spanning af. De FNV kan volgens een woordvoerster op dit moment weinig doen voor de 600 werknemers van het warenhuisconcern. De gezamenlijke werknemers hebben nog recht op 1 miljoen gulden aan uitgestelde salarisverhogingen. Als de keten failliet gaat, moeten de werknemers zich scharen bij de andere schuldeisers. De leveranciers hebben vorderingen ter waarde van 15 à 20 miljoen gulden uitstaan bij het concern.