Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Rampen

Aardbeving teistert Indonesisch eiland

JAKARTA, 14 DEC. Een verwoestende aardbeving, gevolgd door een enorme vloedgolf, heeft dit weekeinde het stadje Maumere aan de noordoostkust van het Indonesische eiland Flores voor de helft met de grond gelijk gemaakt en in het oostelijke deel van het eiland zware schade aangericht. Een officiële woordvoerder hield het aantal doden vanmorgen op 1.375 en het aantal vermisten op ten minste duizend.

Nederland stelt een miljoen guden beschikbaarvoor noodhulp, zo heeft minister Pronk vandaag de Tweede Kamer meegedeeld.

Inderhaast overgevlogen militairen van omringende eilanden zoeken sinds gisteren in de puinhopen van Maumere naar slachtoffers. De provinciale gouverneur verzocht Jakarta gisteren om tenten, voedsel en medicijnen, want de gezondheidssituatie van de honderden gewonden en tienduizenden daklozen is precair. President Soeharto deed vandaag een beroep op “de samenleving” om “spontaan hulp te bieden aan de getroffen broeders en zusters op Flores”.

Zaterdagmiddag, om half twee plaatselijke tijd, werd het oostelijk deel van Flores, een van de Kleine Soenda-eilanden in Oost-Indonesië, opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Kort na de beving verhief zich uit zee een 25 meter hoge vloedgolf die het eilandje Babi, aan de ingang van de Baai van Maumere, geheel overspoelde en ongeveer 300 meter doordrong in de kustvlakte om de baai. Aardschok en vloedgolf eisten de meeste levens in en om Maumere, tot zaterdag een slaperig vissers- en marktplaatsje van 70.000 inwoners.

De beving, die haar epicentrum had op ongeveer 25 km afstand, in de Baai van Maumere, werd tot op het eiland Celebes gevoeld en richtte ook forse schade aan in Ende, de hoofdstad van Flores, aan de zuidkust, waar enkele tientallen doden vielen.

Pag.4: "Niets meer overeind'

Flores telt verscheidene actieve vulkanen en de oostelijk gelegen buureilanden worden geregeld getroffen door aardbevingen. In 1987 vielen bij een aardschok op het naburige eiland Alor 44 doden en vorig jaar eiste een beving daar nog eens 28 levens.

De gouverneur van de Oostelijke Soenda-eilanden, Hendricus Fernandez, bracht gisteren een bezoek aan het rampgebied en sprak toen van zeker 1.100 doden in Maumere. Vanochtend zei een woordvoerder van de gouverneur vanuit de provinciehoofdstad Kupang op West-Timor dat inmiddels 1.375 doden waren geteld, maar hij onderstreepte dat nagenoeg alle bewoners van het overspoelde eilandje Babi worden vermist. Een journalist die zich gisteren over Babi liet vliegen zei dat er “ginds niets meer overeind staat”. De zoektocht naar vermisten onder het puin ging vandaag door en de autoriteiten houden rekening met een oplopend dodental als de eerste berichten binnenkomen uit verderaf gelegen dorpen.

De staatstelevisie liet gisteravond beelden zien van geheel of gedeeltelijk ingestorte huizen in Maumere-stad, maar niet van de kuststrook, waar de vloedgolf genadeloos moet hebben huisgehouden.

Vrijwilligers, versterkt met enkele honderden politiemannen en militairen die per legerhelikopters zijn overgebracht van naburige eilanden, begonnen gisterochtend een zoektocht naar vermisten en richtten buiten Maumere tentenkampen in. Het ziekenhuis van het stadje staat nog overeind, maar de muren vertonen diepe scheuren, zodat de patiënten en de vele honderden gewonden nu worden verpleegd in tenten op de binnenplaats.

Een kruiser van de Indonesische marine meerde gisteren af op de rede van Maumere en bracht een aantal generatoren aan wal. Gouverneur Fernandez verzocht de regering om tenten, voedsel en medicamenten. Het hoofd van de medische dienst in Maumere, dr. Hermanusman, toonde zich bezorgd over de gezondheidstoestand van de gewonden en daklozen. De regentijd is begonnen en bij gebrek aan tenten en medicijnen kunnen infectieziekten snel toeslaan onder de overlevenden.

De Baai van Maumere is onder sportduikers beroemd om zijn betoverende koraalriffen en in de omtrek van het stadje verrezen de laatste jaren verscheidene luxe duikcentra. Vanmiddag was nog niet duidelijk of er ook slachtoffers zijn onder buitenlandse toeristen. Volgens de Nederlandse ambassade in Jakarta wonen op Flores 16 Nederlanders; de meesten zijn werkzaam in de missie op dit overwegend rooms-katholieke eiland. Met veertien van hen is inmiddels contact geweest; zij wonen in en rondom de hoofdstad Ende en zijn ongedeerd. Een woordvoerder wees erop dat de onduidelijkheid over het lot van de andere twee niet betekent dat zij tot de slachtoffers behoren; de telefoonverbindingen met Oost-Flores komen uiterst moeizaam tot stand. Enkele Nederlandse toeristen op het getroffen eiland hebben inmiddels aan de ambassade gemeld dat zij ongedeerd zijn. Er zijn vooralsnog geen berichten over Nederlandse slachtoffers.

Vandaag bracht minister Soepardjo Rustam, de coordinerend bewindsman voor welzijn, een bezoek aan het rampgebied; hij wordt vanavond terugverwacht in Jakarta. Waarnemers verwachten geen officieel verzoek om hulp aan de internationale gemeenschap, voordat het kabinet Soepardjo's verslag heeft besproken en de balans heeft opgemaakt van de toestand.