Z-Afrika: APLA eist aanslag op blanken op

JOHANNESBURG, 30 NOV. De militaire vleugel van het radicale, zwarte Panafrikaans Congres (PAC) heeft vandaag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op een blanke Zuidafrikaanse golfclub, afgelopen zaterdag, in King William's Town, waarbij vier doden en zeventien gewonden vielen. Dat heeft de Zuidafrikaanse politie bekendgemaakt.

Een man die zei te behoren tot het Volksbevrijdingsleger van Azania (APLA) belde vandaag de politie met de mededeling dat zijn organisatie de aanslag heeft gepleegd. Het telefoontje wordt als serieus beschouwd, zo zei politiewoordvoerder Christo Louw. Bij de golfclub is een aantal onontplofte gasbommen gevonden van het type dat het APLA bij eerdere aanslagen gebruikte. Secretaris-generaal Benny Alexander van het PAC wilde de betrokkenheid van het APLA bevestigen noch ontkennen.

Volgens ooggetuigen werd de aanslag gepleegd door twee zwarten, die naar binnen liepen, een deur openden naar de eetzaal en enkele handgranaten onder de tafels gooiden. Tegelijkertijd werd van buiten een benzinebom naar binnen geworpen en werden schoten gehoord.

Het APLA is de ondergrondse militaire vleugel van het PAC, een radicale verzetsbeweging die geen blanken toestaat in haar gelederen. Het APLA/PAC heeft, in tegenstelling tot het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), geweigerd de gewapende strijd tegen de blanke minderheidsregering op te schorten. De aanslag van zaterdag was de eerste waarin zwarten zich direct tegen blanke burgers keerden sinds in 1990 de anti-apartheidsbewegingen werden gelegaliseerd. (Reuter)