WHO: vertwintigvoudig aidsbudget

GENEVE, 30 NOV. Het budget dat voor de bestrijding van aids en de voorlichting hierover in ontwikkelingslanden wordt uitgegeven, moet volgens de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) worden verhoogd tot 2,5 miljard dollar per jaar. Vorig jaar werd voor dat doel 120 miljoen dollar uitgegeven. Op dit moment wordt 0,3 procent van de financiële hulp van geïndustrialiseerde landen aan ontwikkelingslanden besteed aan de bestrijding van aids.

Dit staat in een rapport dat de WHO morgen ter gelegenheid van "Wereld Aids Dag' uitgeeft. Volgens de directeur van het aids-programma van de WHO, dr. Michael Merson, neemt de ziekte vooral in Aziatische landen sterk toe.

In 1987 waren er volgens de WHO bijna geen gevallen van aids-besmetting bekend in Azië, op dit moment zijn er daar naar schatting 1,5 miljoen mensen besmet met het HIV. In delen van Azië ontwikkelt de ziekte zich in een tempo dat hetzelfde is als tien jaar geleden in Afrika, waar zich op dit moment de helft van alle mensen bevinden die besmet zijn met het aids-virus.

De WHO schat dat tegen het eind van deze eeuw zo'n 40 miljoen mensen over de hele wereld met het aids-virus zijn besmet, waarvan 80 procent in de ontwikkelingslanden. Het aantal infecties neemt iedere zes maanden met een miljoen toe. Naar schatting tien miljoen kinderen zullen binnen tien jaar wees worden als gevolg van de ziekte. In sommige stadsgebieden aan de oostkust van de Verenigde Staten is vier of vijf procent van de bevolking besmet met HIV.

Voor aids bestaat op dit moment nog geen geneesmiddel. Volgens Merson zijn er op dit moment veertien experimentele vaccins, maar nog geen één is geschikt om op grote schaal te worden gebruikt. Volgens de organisatie raakt de ziekte voor het merendeel het economisch produktiefste deel van de bevolking, de mensen tussen 20 en 45 jaar oud. In tegenstelling tot bijvoorbeeld griep-epidemieën, waarbij vooral de zwakkeren kwamen te overlijden.

De WHO haalt in het rapport enkele voorbeelden aan die de ziekte op ontwikkelingslanden heeft gehad. Bij de spoorwegen van Oeganda is de afgelopen jaren waarschijnlijk tien procent van de 5.600 werknemers aan aids gestorven. In een rapport over kopermijnen van Zambia, die voor dat land economisch van levensbelang zijn, staat dat het gevaar bestaat dat geschoolde werknemers en leidinggevende functionarissen daar sneller aan aids overlijden dan er vervangers beschikbaar zijn. (Reuter)