"Waar een gat is, daar val ik in'

GRONINGEN, 30 NOV. Ajax-trainer Van Gaal werd het afgelopen weekeinde geconfronteerd met een "spitsenprobleem.' Na de blessure van Pettersson (lies) en Van Loen, die vorige week bij de training een spier scheurde, bleek Bergkamp gisteren niet in staat op volle kracht tegen FC Groningen te spelen. De topscorer heeft sinds ruim een week last van een dijbeenblessure. In de UEFA-cupwedstrijd tegen FC Kaisserslautern ondervond hij nauwelijks hinder, maar naderhand op de training kreeg hij weer pijn. Bergkamp deed gisteren wel aan de warming-up mee, maar besloot na overleg met Van Gaal en clubarts Bon niet te spelen.

Van zowel Bergkamp als Pettersson wordt verwacht dat zij vrijdag in de thuiswedstrijd tegen FC Twente weer kunnen spelen. Voor hun afwezigheid in de return tegen FC Kaiserslautern wordt niet gevreesd.

Het duo werd gisteren als spitsenduo vervangen door Willems en Vink, die beiden scoorden. Voor de 26-jarige Ron Willems was voor het eerst sinds “ongeveer twee jaar” dat hij weer in de basisopstelling stond. De Twent die vier jaar geleden door Ajax werd gekocht, doorstond als gevolg van een hardnekkige blessure een lange en zware lijdensweg. Er was voor hem geen plaats meer in de A-selectie, mede omdat Ajax met Bergkamp, Pettersson en Van Loen beschikt over soortgelijke spelers. Trainer Van Gaal adviseerde hem daarom naar een andere club uit te kijken.

Willems stond in de belangstelling van Hearts of Midlothian uit Edinburgh, Nottingham Forest, Everton, Galatasaray, Grasshoppers en Willem II. Hij reisde kriskras door Europa voor proeftrainingen en -wedstrijden, maar kreeg overal nul op zijn rekest. Van de meeste clubs vernam hij domweg niets meer. Drie weken geleden maakt hij zijn opwachting in de hoofdmacht als invaller tegen MVV. Uit een voorzet van de eveneens invaller en afgeschreven Roy scoorde Willems de gelijkmaker.

Gisteren was Willems als "diepe spits' een van de uitblinkers aan Ajax-zijde, mede door zijn fraaie kopbal waardoor hij de stand op 0-2 bracht. Hij zegt niet te verwachten een vaste plaats te veroveren. Zodra Bergkamp en Petersson hersteld zijn, moet hij een stapje terugdoen. “Ik doe gewoon mijn werk. Daarvoor ben ik aangenomen. Het liefst blijf ik bij Ajax. Want ik heb bij mijn omzwervingen gemerkt dat Ajax het beste voetbal ter wereld speelt. Ik wacht af. Ze weten hoe duur ik ben. Voorlopig blijft de situatie voor mij hetzelfde. Waar een gat is, daar val ik in.”