Vrijspraak Franerex voor illegale munitie-uitvoer

BREDA, 30 NOV. Het munitiebedrijf Franerex uit Woensdrecht is vanmorgen in Breda vrijgesproken van alle beschuldigingen over een illegale uitvoer van munitie.

Volgens de Bredase officier van justitie, mr. J. Bijvoet, wist Franerex ervan, dat in '89 en '90 door het bedrijf geleverde munitie-onderdelen terechtkwamen in Irak en Thailand, terwijl als bestemmingen respectievelijk Griekenland en België waren opgegeven. Ruim tweeduizend kartonnen granaathulzen zouden bedoeld zijn voor het Iraakse superkanon, dat in ontwikkeling was. Centrale rol bij deze wapenhandel speelde het inmiddels ter ziele gegane bedrijf Space Research Corporation (SRC) uit Brussel. Buiten medeweten van het Frans/Nederlandse munitiebedrijf Franerex om zijn onderweg de bestemmingen op de vrachtbrieven veranderd.

De Bredase rechtbank achtte niet bewezen dat Franerex door SRC op de hoogte is gebracht van de uiteindelijke bestemming. Over de levering van granaatonderdelen via België naar Thailand zei de rechtbank, dat daarover tussen Franerex en het ministerie van economische zaken een gesprek is geweest. Bovendien zou Franerex toch een vergunning van het ministerie hebben gekregen voor het munitietransport naar Thailand, zo overwoog de Bredase rechtbank in haar vonnis. Tegen Franerex was 50.000 gulden boete geëist.(ANP)