Vialli vermoordt competitie in Italië

ROME, 30 NOV. Gianluca Vialli heeft de Italiaanse competitie vermoord. Doordat de kaalgeschoren spits van Juventus vlak voor tijd een strafschop miste, is Milan nog verder uitgelopen. De ex-Juventus-speler Michel Platini, voor een dagje over uit Parijs, zei na afloop dat Milan dit jaar zo sterk is dat de ploeg door de winst op zijn naaste belager gisteren eigenlijk al kampioen is geworden.

De Nederlandse bijdrage aan de 1-0 overwinning van Milan in Turijn was uiterst bescheiden. Marco van Basten werd in een stevig persoonlijk duel opnieuw effectief aan banden gelegd door de Duitser Jurgen Kohler, een voorstopper met wie hij altijd de grootste moeite heeft. Frank Rijkaard had er zijn handen aan vol om de gaten te dichten die Zvonimir Boban op het middenveld liet vallen. En Ruud Gullit was er niet bij. Milan-trainer Fabio Capello had wel het team gewijzigd na de 4-0 overwinning van woensdag op Göteborg, maar voor Gullit was er opnieuw geen plaats. Capello gaf de voorkeur aan Boban, de Kroaat die geduldig op zijn kans heeft gewacht, hard zijn best doet op de training en steeds vaker een kans krijgt.

Capello zal blij zijn geweest met zijn keus, want juist Boban - na een slechte eerste helft - en Simone waren degenen die voor de meeste dreiging zorgden. Halverwege de tweede helft glipte Simone na een pass van Boban tussen twee uitglijdende verdedigers van Juventus door om het enige doelpunt van de wedstrijd te scoren.

Van de andere Nederlanders in de Serie A was Johnny van 't Schip bij Genoa wederom als rechterverdediger ingezet. Hij had duidelijk moeite met die plaats. Zijn bijdrage aan de overwinning (2-1 tegen Torino) van zijn club was te verwaarlozen. Hetzelde geldt voor Bryan Roy, die zijn droomdebuut van vorige week met het beslissende doelpunt niet kon herhalen en een zeer matige wedstrijd speelde. Foggia won met 1-0 van Pescara. Aron Winter deed het iets beter, vooral de eerste helft: hij is een van de constantste spelers van Lazio, dat door een doelpunt in de allerlaatste minuut van de verder teleurstellende Paul Gascoigne met 1-1 uit de derby tegen AS Roma kwam.