Tomba gaat onderuit voor zijn eigen publiek

SESTRIERES/PARK CITY, 30 NOV. Zijn seizoenstart had niet onthutsender kunnen zijn. Bijna 100.000 fans volgden dit weekeinde Alberto Tomba in Sestrieres bij de opening van het wereldbekerseizoen. De Italiaan had zich voorgenomen voor zijn eigen publiek te schitteren op de slalom en reuzenslalom. Het werd echter een geruisloze aftocht.

Muisstil dropen de duizenden toeschouwers na de twee wereldbekerwedstrijden de Alpen-top weer af. Zaterdag troefde de jonge Noor Kjetil-Andre Aamodt Tomba af op de reuzenslalom, gisteren streek de onbekende Italiaan Fabrizio Tescari onverwacht de overwinning op. Tomba kwam ten val.

Voor Tomba, goed voor een jaarinkomen van ongeveer vijftien miljoen gulden, staat dit seizoen de algemene wereldbeker centraal. De gefortuneerde Italiaan weet echter na drie mislukte pogingen (steeds tweede), dat de kans op succes minimaal is. De macho van het ski-circus laat de snelheidsnummers (Super G en afdaling) links liggen, waardoor hij in de twee slalomdisciplines alles moet winnen om een kans te maken op de overwinning in het totaal-klassement.

Voor de Italiaanse volksheld is winnen een bekend begrip. Hij zegevierde inmiddels al in 28 wereldbekerwedstrijden. Hij kan met de spanning omgaan, maar zijn roekeloze stijl speelde hem in het verleden wel vaker parten. Zaterdag was hij echter niet snel genoeg om Aamodt op de reuzenslalom te verslaan. In de eerste manche was het verschil miniem (0,01 seconde), in de tweede was het onderscheid duidelijker.

Voor Aamodt, die in Albertville goud won op de Super G, was zijn tweede zege in de wereldbeker een geweldige opsteker. “Ik ben dolgelukkig dat ik Tomba heb verslagen. Nog wel voor eigen publiek”. Het talent staat 250 dagen per jaar op de latten, de resterende tijd maakt hij vol met conditietraining. In Sestrières betaalde die instelling zich ruimschoots terug. Met zijn overwinning verdiende hij ruim 50.000 gulden.

Gisteren ging het opnieuw mis met Tomba. De wereldkampioen slalom maakte op zijn favoriete nummer in de tweede manche een grove fout en ging onderuit. Dat hij in de eerste manche duidelijk de snelste was geweest - hij startte de tweede omloop met een voorsprong van bijna een seconde op zijn landgenoot Tescari - maakte hem niet voorzichtiger. Onstuimig als altijd nam hij de poortjes. Direkt na de start herstelde hij zich ternauwernood, even later ging hij toch onderuit bij zijn poging het verloren terrein weer goed te maken.

De ongelukkige vedette was furieus. Hij schopte woest de sneeuw voor zijn voeten weg. “Ik heb me als een idioot gedragen”, klonk het met veel zelfkennis. “Ik had me rustig moeten gedragen. Misschien had mijn coach me niet moeten vertellen dat Aamodt onderuit was gegaan. Mijn concentratie werd daardoor verstoord.”

De Amerikaanse Julie Parisien heeft in Park City de eerste wereldbeker-slalom van het seizoen gewonnen. Ze bleef in de staat Utah Olympisch kampioene Pernilla Wiberg uit Zweden net voor. (ANP/Reuter/SID)