Romario scoort ook zonder maillot en handschoenen

DEVENTER, 30 NOV. Hans Westerhof, nog onervaren in het internationale voetbal, heeft de afgelopen week niet alleen zijn ogen uitgekeken bij FC Porto-PSV, maar ook bij de tv-beelden van de andere duels in de Europese competities. “Ik heb echt alles gezien wat er op tv was.” Hij kwam toen tot de conclusie dat PSV op bepaalde gebieden duidelijk te kort komt in vergelijking met andere topclubs. Zelfs van Göteborg, weggespeeld door Van Basten, kan zijn ploeg, vindt Westerhof, nog veel leren.

“We moeten”, sprak de openhartige trainer na de 3-0 zege op Go Ahaed Eagles in Deventer, “in de komende tijd vreselijk hard werken en niet denken dat het allemaal vanzelf komt.” Westerhof sprak zijn spelers zaterdagmorgen toe. “Toen vond ik de tijd er rijp voor.” Westerhof verwacht met name van zijn middenveld verbetering. Dat kan, vindt hij, niet genoeg “druk zetten” op de tegenstander. “Eigenlijk beheerst alleen Linskens dat voldoende. Vanenburg doet het te weinig en hetzelfde geldt voor Ellerman en Numan.”

Westerhof had, zei hij met een stalen gezicht, tegen Go Ahaed al een positieve verandering gezien. Hij wilde waarschijnlijk daarom de overwinning niet alleen op het conto van Romario schrijven. De trainer gaf nogmaals toe dat Romario samen met Van Breukelen verantwoordelijk was voor het gelukkige puntje tegen FC Porto afgelopen woensdag. Maar de overwinning op Go Ahead, nee, die was zeker niet alleen het werk van Romario. Westerhof had liefst acht goede PSV'ers gezien, zes meer dan in Porto. Zelfs de eerlijke Westerhof verdraait, als hem dat uitkomt, de waarheid dus wel eens.

Zijn woorden klonken echter niet erg geloofwaardig. Er kon zaterdagavond in de volle Adelaarshorst toch echt van Go Ahead-Romario 0-3 worden gesproken. De thuisploeg was in de eerste helft zeker niet de mindere van PSV, maar een paar sublieme voetbewegingen van Romario zorgden voor het verschil. De Braziliaan scoorde twee keer en bij het tweede doelpunt kon doelman Ensink zijn schot maar half stoppen waarna Ellerman geen moeite had de bal in te tikken.

Het was eigenlijk geen avond voor Romario. Het was kil in Deventer en de tegenstander, Go Ahead, was qua naam natuurlijk bij lange na geen Porto. Toch was de spits ijveriger dan anders bij dergelijke wedstrijden. Hij had zelfs zijn maillot en handschoenen thuisgelaten. Op die manier dwong hij zichzelf warm te lopen. Het zijn belangrijke weken voor Romario die aan het einde van het seizoen echt weg wil, het liefst naar een warmer oord, Italië of Spanje. Hij moet in de duels in de Champions League laten zien wat hij kan. Bovendien zullen zijn bevliegingen tegen Go Ahead deze week in heel Europa op televisie te zien zijn.

“Zijn klasse is eigenlijk niet beschrijven”, vond Go Ahead-trainer Jan Versleijen van Romario. Hij is geen man van harde uitspraken, maar kon het zittend naast zijn collega van PSV niet laten om te zeggen dat hij Romario “wel bepalend” vond voor de zege van de eredivisie-koploper. “Ja”, reageerde Westerhof, “Romario heeft er zin in, dat straalt hij ook buiten het veld uit.” Het was alles wat hij over de matchwinnaar had te zeggen.

    • Hans Klippus