Onduidelijk bestand van Kroaten en Serviërs

SARAJEVO/ BELGRADO, 30 NOV. In Bosnië is vannacht om middernacht een bestand tussen de Kroatische en de Servische troepen ingegaan.

Gisteren werd nog op een aantal plaatsen in de republiek gevochten, ook tussen de Kroaten en de Serviërs; aanvankelijk spraken Kroatische woordvoerders zelfs tegen dat een staakt-het-vuren was overeengekomen. Volgens het officiële federale persbureau Tanjug vielen Kroatische eenheden zaterdagavond Servische stellingen bij Orasje en Brcko aan en werden die aanvallen gisterochtend geïntensiveerd. Het zou de Kroaten vooral gaan om het door de Serviërs bezette, strategisch gelegen dorp Loncari.

Volgens Radio-Sarajevo is gisteren ook gevochten bij Mostar, de hoofdstad van Herzegovina, in het zuidwesten van de republiek. In dit gebied zijn veel troepen van het reguliere Kroatische leger gelegerd; volgens het zaterdag gesloten bestand moeten zij zich uit de republiek Bosnië-Herzegovina terugtrekken. Volgens genberaal Morillon, de VN-commandant, die heeft bemiddeld bij de onderhandelingen over het bestand, heeft Kroatië tijdens het overleg voor het eerst erkend dat het eigen troepen in Bosnië heeft.

Een VN-konvooi is er zaterdag voor het eerst sinds april in geslaagd de door de Serviërs belegerde stad Srebrenica te bereiken en de 70.000 moslim-inwoners te bevoorraden.

In Belgrado hebben studentenorganisaties de Joegoslavische premier Milan Panic door middel van een handtekeningenactie kandidaat gesteld voor het presidentschap van Servië. Op 20 december worden verkiezingen gehouden. Panic zal het, als hij de kandidatuur aanvaardt, opnemen tegen de huidige Servische president, Milosevic. (Reuter, AP, AFP)