Niet-gefiatteerde contracten Hongkong na 1997 ongeldig

PEKING, 30 NOV. China heeft de regering van Hongkong te verstaan gegeven dat elk contract dat niet uitdrukkelijk door Peking is goedgekeurd na 30 juni 1997 ongeldig is. Op die datum eindigt de regeringsmacht van Groot-Brittannië over Hongkong. De Britse kroonkolonie wordt dan overgedragen aan China. Per 1 juli 1997 hebben de Britten dan ook geen recht meer om zaken te regelen, zo heeft het bureau voor Hongkong en Macau van de Staatsraad (de Chinese regering) vandaag in een officiële verklaring gezegd.

“Dat betekent dat alle contracten, lease-contracten en andere overeenkomsten die door de Britse regering in Hongkong zijn geratificeerd, een maximale looptijd hebben tot 30 juni 1997”, luidde de Chinese verklaring. De mededeling was de meest expliciete van Chinese zijde over het standpunt van Peking ten aanzien van projecten die zouden worden overgedragen van Britse naar Chinese soevereiniteit.

In reactie op de mededeling uit Peking duikelden de aandelenkoersen op de effectenbeurs van Hongkong met bijna drie procent. Inmiddels is de ambassadeur van China in Londen, Ma Yuzhen, door het Britse ministerie van buitenlandse zaken ontboden.

De verklaring speelt vooral een belangrijke rol in het al maanden durende conflict tussen China en het Britse autoriteiten in Hongkong over de financiering van een nieuwe luchthaven. Met de aanleg daarvan - waarbij het Nederlandse baggerbedrijf Ballast Nedam is betrokken - is een bedrag van 175 miljard Hongkong-dollar (rond de 40 miljard gulden) gemoeid. De Chinese autoriteiten zijn van mening dat de huidige financieringsplannen Peking na 1997 opzadelen met een gigantische schuld. Anderzijds heeft de kroonkolonie in november al een contract van negen miljard Hongkong-dollar (2,1 miljard gulden) aanbesteed voor het grondverzetwerk. Ook plannen van de Britse gouverneur Chris Patten om de kolonie in 1995 democratischer te maken, hebben in Peking kwaad bloed gezet.(Reuter)