MVV-trio te snel voor slap Feyenoord

ROTTERDAM, 30 NOV. De drie aanvallers van MVV gaven Feyenoord gisteren in de Kuip een lesje in doelmatigheid.

Erik Meijer, Twan Scheepers en Hans Visser scoorden gezamenlijk vier maal tegen de Rotterdamse defensie, die tot gisteren gemiddeld minder dan een doelpunt per wedstrijd had hoeven toestaan. Het drietal is snel, sterk in de persoonlijke duels en profiteerde handig van de haperende buitenspelval van Feyenoord. MVV, vijfde op de ranglijst, is na de 4-3 zege inmiddels al ruim een jaar ongeslagen buiten Maastricht.

Feyenoord was voor de aanvalskracht van MVV gewaarschuwd en had de hele week op defensieve patronen getraind. Maar Meijer, in zijn tweede seizoen bij MVV, Scheepers (21), uitgeleend door PSV, en Visser, die bij Vitesse geen basisplaats kreeg, vonden elkaar blindelings. De fysiek sterke Meijer (22 jaar), vorig seizoen begeerd door Feyenoord en te duur bevonden, was de zwoegende De Wolf zowel over de grond als in de lucht de baas. Scheepers (21) bezorgde Refos een onplezierige middag. Visser (24) leefde zich tegen Scholten uit, terwijl middenvelder Lanckohr onhoudbaar was voor welke tegenstander dan ook. De stuntelende Rotterdamse libero Metgod gaf bovendien te weinig rugdekking en speelde te veel op buitenspel, hetgeen leidde tot chaos en drie doelpunten.

Met de eerste counter bracht Meijer zijn club al na zeven minuten op voorsprong, terwijl Visser zes minuten later vanaf de middenlijn over de ver voor zijn goal staande De Goey het tweede doelpunt inschoot. Via Witschge, Kiprich en Blinker nam Feyenoord nog een voorsprong, maar Visser en Scheepers bezorgden daarna de winst alsnog bij MVV.

Willem van Hanegem lonkte vorige week na de triomf op FC Den Bosch voorzichtig naar de landstitel. Van die zorg is de trainer van Feyenoord verlost. “Drie van de vier doelpunten hebben we op knullige wijze cadeau gedaan”, bromde Van Hanegem na de tweede opeenvolgende thuisnederlaag. “Het waren grote persoonlijke fouten, die op dit niveau niet gemaakt mogen worden. We hebben zelf om problemen gevraagd, ook al omdat we een aantal opgelegde kansen lieten liggen. MVV heeft een aardig ploegje, waarvan wij echter nooit mogen verliezen.”

De voorhoede van Feyenoord legde het op vrijwel alle fronten af tegen de frontlinie van MVV. Kiprich, terug van een enkelblessure, onttrok zich veelvuldig aan het spel, Obiku speelde matig en Taument was niet vooruit te branden. Blinker toonde als enige inspiratie en kwaliteit. Het uitstekende werk van de linkerspits leverde echter nauwelijks rendement op. Bij het beslissende doelpunt ging Metgod, die kennelijk schrok van de voordeelregel na buitenspel in de fout. “Hij zat nog in z'n achteruit”, mokte Van Hanegem, bij wie de stramme routinier weinig goed kan doen.