Kohl: snel zekerheid over belasting

BONN, 30 NOV. Het Duitse en het buitenlandse bedrijfsleven moeten tijdig zekerheid krijgen over de voor 1995 geplande belastingverhogingen. Daarom dienen de wettelijke regelingen daarvoor al op 1 juli 1993 klaar en bekend te zijn. Dit heeft kanselier Helmut Kohl gisteren gezegd voor de Duitse radio.

In welke belastingcategorieën extra middelen zullen worden gezocht en hoeveel, wilde Kohl niet zeggen. Wel sprak hij zich uit tegen verdere dan de voorgenomen BTW-verhoging (van 14 naar 15 procent per 1 januari). Als mogelijkheid omschreef hij de herinvoering van een tijdelijke "solidariteitsheffing' zoals die al van 1 juli '91 tot 1 juli '92 heeft bestaan. In 1995 komt de Bondsrepubliek te staan voor grote extra schulden die wel “als DDR-erfenis” worden omschreven (circa 400 miljard mark).

Tot 1995 moet er door de Duitse overheden worden gespaard, zij mogen geen ontsnappingsmogelijkheid krijgen door eerdere belastingverhogingen, die gezien de huidige slechte conjunctuur ook ongewenst zijn, zei Kohl.

Dit laatste hangt ook samen met het door Kohl voorgestelde Solidariteitspact voor de “consolidering van de Westduitse economie” en de opbouw van Oost-Duitsland, waarvoor hij voor eind dit jaar afspraken met de SPD, de overheden en werkgevers en werknemers wil maken. De kanselier waarschuwde dat hij de cao-vrijheid van de sociale partners niet wil beperken maar dat zij zich wel van de ernst van de economische situatie bewust moeten zijn.

Zulke waarschuwingen liet ook Tyll Necker, voorzitter van de industriële werkgevers, dit weekeinde horen. Bij een geraamde 0-groei is er (in 1993) niets extra's te verdelen en moeten cao-stijgingen binnen de 3,5 procent (omstreeks de verwachte inflatie) blijven, voor stakingen of andere acties mogen werkgevers in deze situatie ook niet wijken, zei hij.

    • J.M. Bik