KIBBELING OP ZIJN SURINAAMS

Van tweeën een: of je bakt rond vis een krokante korst, of je stooft vis in saus. Het zou nooit in me opgekomen zijn de beide technieken, in de genoemde volgorde, te combineren, tot een Surinaamse mij de ogen opende. Sterker nog, de combinatie levert, anders dan je zou verwachten, een uiterst smakelijk gerecht op. De betroffen vis is kabeljauw. De gebakken stukjes staan gekend als ”kibbeling'.

Voor 4-5 personen:

1 ui

2-3 knoflookteentjes

1 Spaanse peper of ½ Madame-Jeanettepeper

2 eetlepels olie

1 theelepel laospoeder

1 eetlepel gram massala

1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)

3 salamblaadjes (Indische laurier)

1 eetlepel suiker

1 liter kokosmelk of 2 zakjes santen in 1 liter water

750 gram gebakken kibbeling

Pel en snipper de ui, snijd de teentjes knoflook klein en de peper in stukjes en bak dat alles twee tot drie minuten in de olie in een braadpan op een laag vuur. Voeg het laospoeder, de massala, de tomatenpuree, de salamblaadjes en de suiker toe. Schenk een halve minuut later de kokosmelk in de pan en breng het vocht aan de kook. Doe de koude stukjes kibbeling erbij en laat deze 3-5 minuten meesudderen, tot ze warm zijn en doortrokken van de saus.

Eet roergebakken kouseband of paksoi en gekookte rijst of cassave bij dit gerecht.

    • Annelène van Eijndhoven