Kanselier: Duitsland niet klaar voor V-raad

BONN, 30 NOV. Als Duitsland nu een vaste zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangeboden zou krijgen, zou het die niet kunnen aanvaarden. Dit heeft kanselier Helmut Kohl gisteren gezegd in een radio-interview.

Zolang de grondwet niet zo is veranderd, dat Duitsland ook kan meedoen aan vredesafdwingende VN-acties buiten het NAVO-gebied, zou het immers niet kunnen voldoen aan de plichten die zeker een permanent lid van de Veiligheidsraad in beginsel moet willen helpen vervullen, aldus Kohl. Hij verwees daarmee naar het vastgelopen debat tussen de grote Duitse politieke partijen. De SPD, wier steun voor grondwetswijziging onmisbaar is, wil niet meer mogelijk maken dan Duitse deelneming in vredeshandhavende van de VN. Zij acht de Duitse aanwezigheid, met de torpedobootjager Hamburg die in de Adriatische Zee de naleving van het VN-embargo controleert, eigenlijk al in strijd met de bestaande Duitse grondwet. Dat de Hamburg, als enig schip, slechts een waarnemersrol vervult en geen aanhoudingen verricht, doet daaraan voor de grootste oppositiepartij in Bonn niet af.

Kohl beschouwt de patsituatie op dit gebied na uitspraken van een SPD-congres, twee weken geleden, kennelijk als voorshands onveranderlijk. Dat betekent ook dat hij niet wil meedoen met sommigen in zijn partij, de CDU/CSU, die desnoods wel een oplossing willen zonder instemming van de SPD. Bijvoorbeeld via een "gewone' wettelijke regeling voor de inzet van Duitse militairen in VN-verband, zoals minister van defensie Volker Rühe (CDU) wel heeft geopperd.

Nog in september had minister van buitenlandse zaken Klaus Kinkel in een VN-rede gezegd dat Duitsland (net als Japan, Brazilië en Nigeria) aanspraak maakt op een permanente plaats in de Veiligheidsraad als die zou worden uitgebreid. De V-raad kent nu vijf vaste leden: de VS, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en China.

    • J.M. Bik