"Ik draaide me om en haalde de trekker over'

SARAJEVO, 30 NOV. Borisav Herak (21), Serviër uit Bosnië, is de eerste krijgsgevangene die tegenover de pers heeft toegegeven zich schuldig te hebben gemaakt aan moorden in het kader van de "etnische zuivering' van moslims uit door de Serviërs veroverd gebied. Herak, die in een gevangenis in Sarajevo zit, deed dat in een gesprek met The New York Times, dat dit weekeinde werd gepubliceerd.

Herak - zijn foto werd donderdag in deze krant afgedrukt - zei tegen de Times 29 mensen te hebben vermoord, doorgaans burgers die uit hun dorp werden verdreven en moesten sterven omdat de Serviërs niet wilden dat ze ooit zouden terugkeren. In het vraaggesprek gaf hij een voorbeeld van zo'n slachting. Op een ochtend in juni beval hij met twee andere Servische soldaten een moslim-familie van tien mensen - vier mannen, twee oude vrouwen en vier kinderen onder de twaalf - tegen de muur te gaan staan. De familie was even tevoren in de kelder van het dorp Ahatovci aangetroffen. “We vertelden hun niet bang te zijn, we zouden hun niets doen, ze moesten alleen maar voor die muur gaan staan. Het stond voor ons vast dat ze moesten worden gedood. Toen dus iemand zei "schiet', heb ik me omgedraaid en de trekker overgehaald, drie keer, op de automatische stand. Ik herinner me het kleine meisje in de rode jurk, dat zich verschool achter haar grootmoeder.”

Bij een andere gelegenheid, aldus Herak, nam hij drie moslim-soldaten gevangen; hun werd met een mes de keel doorgesneden. Eerder had Herak naar eigen zeggen op varkens geoefend hoe men iemand snel de keel doorsnijdt. Bij weer een andere gelegenheid werden dertig moslims uit het dorp Donja Bioca doodgeschoten en in een oven gegooid om te worden verbrand. Volgens Herak waren sommigen nog in leven toen ze in het vuur werden gegooid.

Herak vertelde ook over de verkrachting van en moord op moslim-vrouwen die in een café bij Vogosca op de weg van Sarajevo naar Zagreb werden vastgehouden. Servische commandanten zouden hun mannen verteld hebben dat het verkrachten van moslimvrouwen goed was voor het moreel. De man die het bevel voerde over de vrouwengevangenis was een Serviër, Miro Vukovic. “Hij zei ons: jullie kunnen met de vrouwen doen wat je wilt. Neem ze maar mee, we hebben toch niet genoeg eten voor ze, en breng ze niet terug.” Zelf had Herak een ongeveer 30-jarige vrouw, Fatima, verkracht. Daarna nam hij haar mee naar een brug op de berg Zuc. Daar had hij haar laten uitstappen en van een afstand van drie meter doodgeschoten.