HGC laaiend op hockeybond over functie Kaptein

AMSTELVEEN, 30 NOV. Uitgerekend Mark Kaptein veroorzaakte de strafbal waaruit Amsterdam op de valreep de gelijkmaker (1-1) scoorde in de boeiende hockeytopper tegen HGC. De Haagse verdediger speelde gistermiddag in het Wagenerstadion misschien wel zijn laatste wedstrijd voor zijn club. Kaptein is benoemd tot assistent-bondscoach van de vrouwen. Daardoor kan hij nog maar twee van de drie wekelijkse teamtrainingen bij HGC meemaken en dat vindt zijn coach Mark Bouwman onacceptabel.

Bouwman wijst op de afspraken die hij met zijn selectie heeft gemaakt. Alle hockeyers kregen voor het seizoen een brief waarin stond dat ze verplicht zijn drie trainingen per week te volgen. Volgens Bouwman kan hij het ten opzichte van de andere spelers niet maken om Kaptein privileges te gunnen. De coach zegt “wat teleurgesteld” in Kaptein te zijn. Hij is echter laaiend op het bestuur van de hockeybond dat zich volgens hem in deze kwestie “schandalig” heeft gedragen. “Bij de KNHB wordt voortdurend geroepen dat het niveau van de nationale competitie heel belangrijk is, maar nu wordt er wel tijdens het seizoen zo maar een speler bij je weggehaald.”

Bouwman vindt het vooral onfatsoenlijk dat de bond heeft verzuimd contact op te nemen met HGC voordat er met de speler zou worden gepraat. “Zo ga je toch niet met elkaar om?” De verbolgen Bouwman acht een aantal leden van het bondsbestuur incompetent. “Er is al drie jaar rotzooi als er iets met de begeleiding van de nationale teams moet worden geregeld. Hoe lang kan dit zo nog doorgaan?”

Ook als club heeft HGC al meerdere malen van zijn ongenoegen blijk gegeven over de kwestie-Kaptein en zal, aldus bestuurslid tophockey Rob Tielman, blijven protesteren tegen “dit paniekvoetbal van de bond”. Marc Delissen, captain van HGC en Oranje, stuurde afgelopen week een persoonlijke protestbrief naar het bondsbureau in Bunnik. Juridisch kan men bij HGC niets ondernemen. Hockeyers hebben geen contract met hun clubs. Bouwman: “Dat maakt het juist zo stuitend. Zo'n speler heeft een morele afspraak met zijn vereniging.”

Eerst werd al Robbert Delissen, ook speler van HGC, benaderd voor de functie van assistent van de nieuwe bondscoach Bert Wentink. De spits bedankte voor de eer nadat hij een gesprek met Bouwman had gehad. De tweede keuze, Mark Kaptein, hapte wel toe. Hij is vol begrip over de houding van zijn coach, maar vond dat hij deze aanbieding niet voorbij kon laten gaan. Hij spreekt van “een hele mooie kans”.

De keuze van Kaptein is te begrijpen. Hij is 26 jaar, speelt al negen jaar in de hoofdklasse, bleek de laatste jaren zeer blessuregevoelig en miste vele wedstrijden van HGC. Dus ziet hij voor zichzelf meer toekomst als begeleider. Kaptein is één van de trainers van de hockeysters van HGC. Hij is in die functie pas aan zijn eerste seizoen bezig. Daarvoor trainde hij alleen jeugd. Bij de vrouwen van HGC zijn ze enthousiast over Kapteins aanpak.

Mark Kaptein zei gisteren na de wedstrijd tegen Amsterdam, toen hij in zijn eentje op weg naar de kleedkamer was, te beseffen dat hij mogelijk voor het laatst voor HGC had gespeeld. “En dan gebeurt ook nog eens zoiets, balen”, mopperde hij wijzend op de veroorzaakte strafbal. Rechtsachter Kaptein bewees echter als sterke persoonlijke tegenstander van de voor Oranje uitgenodigde Erwin Peters een belangrijke kracht van HGC te zijn.

Kaptein hoopt dat er, zoals hij het uitdrukte, alsnog “een tussenoplossing” wordt gevonden. Maar coach Bouwman herhaalde in Amsterdam dat hij zeker geen compromis zal voorstellen. Hij spreekt Kaptein vanavond. Volgens Bouwman zal hij alleen nog om te praten zijn als de spelersgroep unaniem achter het handhaven van Kaptein staat. “Maar daar moeten ze dan wel zelf mee komen. Ik ga ze niets vragen. En als ze komen wil dat niet zeggen dat ik automatisch om ga.” Aanvoerder Marc Delissen verwacht dat Kaptein in ieder geval tot de winterstop zal kunnen blijven spelen. Het probleem is dat er een paar leden uit de HGC-selectie momenteel nog vinden dat Kaptein niet meer mag spelen als hij één keer per week niet komt opdagen.

    • Hans Klippus