Fusie KNP, BT en VRG verrast beurs

AMSTERDAM, 30 NOV. De vanochtend vlak voor beurs aangekondigde monsterfusie in de papiersector tussen KNP, Bührmann-Tetterode en VRG vormde aan het Damrak het gesprek van de dag. Op de beursvloer was de mening dat de plannen goed geheim waren gehouden.

AMSTERDAM Nadat de notering van de drie fondsen korte tijd werd stilgelegd kwam de handel al snel op gang. Sommige handelaren meenden dat de fusie door nood is ingegeven. “Toen een paar jaar geleden de koersen hoog waren werd er in de verste verte niet over samenwerking gedacht, laat staan gepraat, maar nu het slecht gaat wordt men naar elkaar toegedreven, aldus een reactie op de beursvloer.

De koersen van alle drie fusiepartners gingen meteen de hoogte in. Voor BT was dat ten opzichte van vrijdag een winst van 1 gulden, voor KNP betekende deze koers dat beleggers 2,20 gulden meer moesten betalen. VRG werd 1 gulden hoger verhandeld op 23,90.

Ook ging aandacht uit naar kantoorinrichter Ahrend, waarin BT een belang van 46 procent heeft. Beurshandelaren houden rekening met een openbaar bod op Ahrend, indien niet door BT dan wellicht door KNP. Vanochtend kwam de beurshandel in stukken Ahrend niet van de grond en volstaan werd met een 4 gulden hogere adviesprijs van 91 gulden.

Op de rest van de markt was de stemming vriendelijk tot vrij vast. De koersen liepen vanochtend over een breed front omhoog. Unilever won 1 gulden op 183,60, Akzo acht dubbeltjes op 131,80 en Philips twee dubbeltjes op 20,10.

LONDEN De aandelenkoersen handhaafde vanochtend de vaste stemming die vrijdagmiddag tegen het slot al merkbaar was. Het FT-100 gemiddelde klom vanochtend snel naar een winst van ruim 10 punten tot even boven 2.770. Vrijdag was 18 punten aan het gemiddelde toegevoegd.

FRANKFURT De Duitse koersen begonnen vandaag ruim één procent hoger en halverwege de morgen stond het Dax-30 gemiddelde ruim 16 punten hoger op bijna 1.540.

TOKIO De aandelenkoersen lieten ook vandaag een stijging zien. Het Nikkei koersgemiddelde van 225 Japanse aandelen eindigde 213,04 punten (1,22 procent) hoger op 17.683,65.