Eerder melding van ongelukken bij Hoofddorp

HOOFDDORP, 30 NOV. Op het baanvak waar vanochtend de intercity van Amsterdam naar Vlissingen verongelukte zijn de afgelopen week al eerder enkele meldingen van ongelukken geweest. Afgelopen zaterdag ontspoorde in hetzelfde gebied een treinstel als gevolg van een verkeerd gestelde wissel.

Volgens verschillende passagiers zou de trein de afgelopen week op het bewuste baanvak over een zeer hobbelig traject hebben gereden. In het gebied werden werkzaamheden aan het spoor verricht. De NS kon vanochtend nog niet duidelijk maken in hoeverre het ongeluk van zaterdag en de eerdere meldingen iets te maken hebben met het ongeluk van vanochtend. Ook is onduidelijk of de machinist zich hield aan de snelheidsbeperking die op het bewuste baanvak ook vandaag nog gold.

Volgens minister Maij-Weggen zal zo snel mogelijk een onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk beginnen. De minister stelde vanochtend een werkbezoek aan Polen uit in verband met het treinongeval. Op het moment van het ongeluk was ze al op Schiphol, vanwaar ze samen met president-directeur R. den Besten van de NS naar Hoofddorp is gereisd. Maij-Weggen toonde zich onder de indruk van de omvang van de ramp en sprak haar medeleven uit met de familie en vrienden van de slachtoffers.

Volgens president-directeur Den Besten van de NS is het “nog te vroeg, te speculatief en te onzorgvuldig” om uitspraken over de toedracht te doen, zo verklaarde hij in Hoofddorp. Volgens hem reden de treinen op het bewuste baanvak de afgelopen dagen met een vaart van 60 km/u, een gebruikelijke snelheidsbeperking bij werkzaamheden. Hij zegt niets te weten van machinisten die ook al eerder deze snelheidsbeperking hebben geschonden, zoals sommige reizigers zeggen.

De Tweede Kamer zal minister Maij-Weggen vandaag in een brief vragen “zo snel mogelijk opheldering te verschaffen” over het treinongeluk, zo liet R. van Gijzel (PvdA) vanochtend desgevraagd weten. “We willen opheldering omdat er zaterdag op dat traject ook al iets is gebeurd”, aldus Van Gijzel.

De gemeente Haarlemmermeer heeft in het gemeentehuis in Hoofddorp een crisiscentrum ingericht. Voor informatie over het ongeluk is dit centrum bereikbaar op nummer 02503-76880. Als gevolg van het ongeluk ontstonden files in beide richtingen op de snelweg Amsterdam-Den Haag ter hoogte van Schiphol. Het treinverkeer werd omgeleid.