Druk op Iers punt houdt aan

ROTTERDAM, 30 NOV. De demissionaire Ierse regering heeft dit weekeinde een devaluatie van het Ierse punt opnieuw uitgesloten. “We gaan niet devalueren, niet vandaag”, zei de Ierse minister van financiën, Bertie Ahern zaterdag na afloop van een kabinetsberaad in een reactie op de nu al twee weken circulerende geruchten op de valutamarkt. Vandaag stelde de Ierse centrale bank een korte rente in van 100 procent om speculatie tegen te gaan. Vanmorgen noteerde het punt, dat al geruime tijd zwaar onder druk staat, desondanks op de bodemkoers binnen het Europese Monetaire Stelsel.

De EMS-munteenheden die vorige week in de problemen kwamen, zoals de peseta, de escudo en de Deense kroon, bleken vanmorgen redelijk stand te kunnen houden. Ook de Franse frank bleef op peil, hoewel de koers een fractie lager was.

Het verminderen van de spanningen op de valutamarkt was voor Noorwegen aanleiding de rente te verlagen. De Noorse kroon is gekoppeld aan de ecu, de rekeneenheid van de Europese Gemeenschap. De centrale bank van Noorwegen verlaagde maandagmorgen het daggeldtarief van 25 tot zeventien procent.