Chinese premier bezoekt Vietnam

HANOI, 30 NOV. De Chinese premier Li Peng is vandaag in de Vietnamese hoofdstad Hanoi aangekomen voor een vijfdaags bezoek, het eerste bezoek van een hoge Chinese leider aan Vietnam sinds 1971.

Li werd verwelkomd door zijn Vietnamese ambtgenoot Vo Van Kiet. “Wij waarderen uw bezoek in hoge mate. Het vormt een bewijs van de nieuwe relaties tussen onze landen”, zo zei Van Kiet tegen Li Peng, waarna hij een glas hief voor zijn gast onder de woorden “gezondheid kameraad”. China steunde Vietnam in de jaren vijftzig en zestig en begin jaren zeventig in de strijd tegen de Fransen en de Amerikanen, maar na de overwinning van de Vietnamese communisten in 1975 verslechterde de verhouding snel. Oude tegenstellingen tussen de twee volkeren lager hier onder meer aan ten grondslag, In 1979 kwam het tot een korte, maar felle grensoorlog. De wereldwijde neergang van het communisme dreef China en Vietnam, waar de communistische partijen nog stevig aan de macht zijn, de afgelopen jaren naar elkaar toe, wat vorig jaar november resulteerde in herstel van de vriendschap. (AP, Reuter)