Bij treinongeluk zeker vier doden

HOOFDDORP, 30 NOV. Bij een treinongeluk in de buurt van Hoofddorp zijn vanmorgen ten minste vier en mogelijk zes doden gevallen. Er zijn 33 gewonden, van wie vijf ernstig. Vier dodelijke slachtoffers zijn in de loop van de ochtend geborgen. De oorzaak is nog onduidelijk.

Bij het ongeval, vanmorgen omstreeks kwart over zeven even voorbij het station van Hoofddorp, ontspoorde de intercitytrein van Amsterdam naar Vlissingen. Twee treinstellen met zeven rijtuig-compartimenten zijn uit het spoor gelopen. Het voorste compartiment is daarbij volledig van de rails geraakt, 180 graden gedraaid en gekanteld. Daarbij werd een deel van de bovenleiding vernield en omvergetrokken.

Verscheidene reizigers werden uit de trein geslingerd en kwamen al of niet gedeeltelijk onder het treinstel terecht. Het ongeluk gebeurde in de ochtendspits en de intercity zat redelijk vol. Bouwvakkers die werkzaam waren op het industriegebied naast het rangeerterrein waarop het ongeluk gebeurde waren als eerste ter plekke om gewonden op te vangen. Brandweer en hulpverleners, die kort na de ramp arriveerden, richtten een noodopvang op.

De gewonden werden met ambulances en helikopters vervoerd naar ziekenhuizen in Leiden, Amsterdam en Haarlem. Op de snelweg tussen Den Haag en Amsterdam hield de politie een rijstrook vrij voor ambulances, brandweer- en politiewagens. Tevens werd een trauma-team van het VU-ziekenhuis in Amsterdam ingezet.

De hulpverlening werd in eerste instantie bemoeilijkt doordat er een sloot langs het spoor loopt. De bouwvakkers hadden daarover een noodbrug gelegd. In de loop van de ochtend werd een deel van de sloot gedempt voor het overbrengen van ontzettingsmaterieel naar de trein. Brandweerlieden moesten door middel van houten stutten het gekantelde treinstel ondersteunen om de slachtoffers te bevrijden.

Over de toedracht van het ongeluk heerste vanmorgen nog onduidelijkheid. Volgens NS-directeur R. den Besten “draait alles nu om de eerste crisisopvang”. Tijdens een persbijeenkomst in het gemeentehuis van Hoofddorp werd bekendgemaakt dat op het betrokken baanvak een snelheidsbeperking van 60 km/u gold wegens werkzaamheden aan een wissel. Reizigers hadden de indruk dat de trein sneller reed dan was toegestaan. Den Besten zei dit niet te kunnen bevestigen. Zaterdag ontspoorde op ongeveer dezelfde plaats een trein door een verkeerd gestelde wissel. Daarbij vielen geen slachtoffers.