Algerije verklaart totale oorlog aan fundamentalisten

ALGIERS, 30 NOV. De Algerijnse regering heeft gisteren de “totale oorlog” verklaard aan aanhangers van het verboden fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS). “De staat en zijn krachten moeten in de aanval gaan”, aldus premier Belaid Abdesselam zaterdagavond.

In een verklaring die werd uitgezonden door de televisie zei Abdesselam dat hij de ontbinding had bevolen van het “spinneweb” van bewegingen waarop het FIS steunt. Daaronder zijn door de fundamentalisten beheerste plaatselijke en regionale autoriteiten, bedrijven, liefdadigheidsorganisaties en culturele groepen. De anti-terroristische operaties van politie en leger worden geïntensiveerd. Het offensief, dat zaterdag begint na het aflopen van een amnestie voor fundamentalistische activisten, kan “de vrijheden beperken” van de Algerijnse burgers, zo waarschuwde de premier.

Abdesselam legde uit dat “duidelijk is geworden dat de operaties van sabotage en terrorisme in werkelijkheid plaatshebben onder het vaandel van het FIS, dat ten doel heeft de Algerijnse staat te vernietigen en een regime op te zetten dat belangen dient die niet in verband staan met de belangen van het volk”. “We moeten het systeem van organisaties vernietigen waarop de terroristen steunen”, voegde hij eraan toe. En verder moeten “alle publikaties die subversieve ideeën omvatten worden geconfisqueerd en degenen die dergelijk materiaal schrijven, afdrukken of publiceren voor de rechter worden gebracht”. Verscheidene kranten is al een verschijningsverbod opgelegd wegens vermeende steun voor het FIS.

De veiligheidsmaatregelen in Algerije zijn al zeer scherp. Zwaar-gewapende veiligheidstroepen patrouilleren in de straten en doen huiszoekingen, en er zijn controleposten op de wegen. Politieke activiteit is in feite bevroren en demonstraties en publieke bijeenkomsten zijn aan strenge regels gebonden. Niettemin blijven aanslagen door extremisten op politie, gendarme en leger aan de orde van de dag. Sinds het begin van dit jaar zijn daarbij zeker 170 doden gevallen.

De premier waarschuwde tegelijk weer de buitenlandse staten die de Algerijnse fundamentalisten helpen. De regering heeft eerder al de Iraanse diplomatieke staf tot een minimum beperkt. Een Algerijnse krant deed vandaag een beroep op de Arabische wereld Iran te isoleren. De krant El-Watan stelde dat “de Iraanse leiders geen geheim maken van hun streven hun revolutie over de islamitische wereld te exporteren om islamitische republieken te vestigen.

(Reuter, AP)