Timman kansloos onderaan in schaaktoernooi Moskou

MOSKOU, 28 NOV. Jan Timman kan met één ronde te spelen de achtste en laatste plaats in het Aljechin Memorial schaaktoernooi in Moskou niet meer ontlopen. De Amsterdammer, die 10 januari in Escorial in Spanje begint aan zijn finaletweekamp voor het kandidatentoernooi tegen de Brit Nigel Short, moest zich in zijn afgebroken partij voor de vijfde ronde tegen de Rus Valeri Salov gewonnen geven.

Daardoor bleef Timman op slechts één punt uit zes partijen staan. Hij speelde twee keer remise (tegen Joesoepov en Sjirov) en verloor van Kamski, Salov, Karpov, Anand en Gelfand. .

Is de beslissing over de laatste plaats gevallen, de spanning bovenaan is nog groot. De Indiër Viswanathan Anand, die wegens zijn hoge speeltempo zelden of nooit een afgebroken partij heeft, constateerde tot zijn genoegen dat zijn concurrent Boris Gelfand uit twee hangpartijen niet meer dan een half punt haalde. De Witrus leed tegen de Let Sjirov zijn eerste toernooinederlaag en zag zijn duel met de Amerikaan Kamski in remise eindigen.

Anand en Gelfand hebben beiden vier punten, een half punt meer dan Joesoepov. Het toernooi, waarin oud-wereldkampioen Anatoli Karpov een onopvallende rol speelt (hij heeft net als Kamski en Salov een score van vijftig procent), is ingedeeld in categorie achttien van de wereldschaakbond (FIDE).