Spaanse politieman doodde immigrante

MADRID, 28 NOV. De moordenaar van de illegale immigrante Lucrecia Perez is een 25-jarige Spaanse politie-agent, die gistermiddag door zijn collega's in Madrid is gearresteerd. De dader liep tegen de lamp doordat hij gebruik had gemaakt van zijn dienstwapen. Hoewel hij had getracht de karakteristieken hiervan te wijzigen, konden ballistische experts aantonen dat de aanslag met dit wapen was gepleegd. Drie minderjarige jongens, die de politieman hadden geassisteerd, zijn eveneens aangehouden.

De moord op het Dominicaanse dienstmeisje heeft de afgelopen twee weken de gemoederen in de Spaanse hoofdstad hevig bezig gehouden. Tienduizenden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen vreemdelingenhaat en racisme. De laatste dagen deden echter geruchten de ronde dat de overval op het verblijf van de immigranten te maken zou hebben met een afrekening binnen een organisatie die illegale werknemers uit de Dominicaanse republiek naar Spanje smokkelde. Lucrecia Perez zou slechts toevallig slachtoffer zijn geworden. Eén van de gewonden bij de aanslag schijnt inderdaad bij dergelijke activiteit betrokken te zijn geweest.

De nu aangehouden verdachte is lid van de op militaire leest geschoeide Guardia Civil. Volgens zijn conduitestaat is hij al negen keer gewaarschuwd of door een rechtbank veroordeeld wegens "onaangepast gedrag' of "excessief gebruik van geweld'. Hij heeft ultra-rechtse sympathieën, maar het lidmaatschap van een fascistische of neo-nazistische organisatie is niet aangetoond.