Rode cijfers van Nedlloyd maken weinig indruk op flauw Damrak; "De bodem van de markt is bereikt'

AMSTERDAM, 28 NOV. Nu de stroom derde-kwartaalcijfers is opgedroogd, wachten beurshandelaren op de traditionele eindejaarsrally. Ze hopen dat die rally de beurs weer een nieuwe stimulans zal geven.

De eindejaarsrally wordt veroorzaakt door institutionele beleggers die nog voor het einde van het jaar gelden moeten beleggen. Dat leidt tot stijgende koersen en dat trekt weer nieuwe beleggers. Na Sinterklaas moet daar iets van te merken zijn, zo zeiden handelaren.

De EOE-aandelenindex liet deze week geen opzienbarende bewegingen zien. Deze beursbarometer zakte in het begin van de week met ruim twee punten naar 274,63 punten. Vanaf woensdag klom de beursgraadmeter weer. Gisteren sloot de EOE-index op 276,68 punten.

Volgens enkele handelaren is de bodem van de markt nu wel bereikt. “Sommige beleggers overwegen voorzichtig om weer in cyclische fondsen met een betrouwbaar management en een goede financiële positie te stappen”, aldus een handelaar. Voorbeelden van zulke fondsen zijn papierconcern KNP en Bührmann-Tetterode (verpakkingen, grafische produkten, kantoorapparatuur).

Een andere verklaring die op de beursvloer de ronde doet, is dat beleggers die “de hele rit naar beneden hebben meegemaakt” nu geen zin meer hebben om hun stukken te verkopen. Ze wachten op betere tijden. Aan de andere kant verschijnen er kopers op de markt die tegen de huidige lage prijzen wel een gokje willen wagen.

“Er komen steeds meer stropdasfondsen”, zei een beurs handelaar. Hij doelde daarmee op het aantal fondsen dat rondom de vijfentwintig gulden (“de prijs van een eenvoudige stropdas”) noteert. Tot deze categorie worden Nedlloyd, Fokker, Hoogovens, KLM, KNP, Philips en Stork gerekend.

Nedlloyd trok sinds half november de aandacht omdat de koers maar bleef dalen van 35 naar circa 30 gulden. Het transportconcern maakte donderdag bekend dat het bedrijf dit jaar in de rode cijfers zal belanden. De koers steeg na deze bekendmaking aanvankelijk met een paar dubbeltjes. Volgens handelaren was het slechte nieuws al in de koers verdisconteerd. Of, zoals een analist opmerkte: “Eerst de koersreactie en dan pas het nieuws.”

Voedings- en biochemieconcern CSM publiceerde donderdag derde-kwartaalcijfers. Het concern boekte een netto winst van bijna 130 miljoen gulden. “Precies in het huisje”, aldus een handelaar. Dat de winstgroei op jaarbasis zakt van 15 naar 10 procent, werd door sommige beleggers als teleurstellend ervaren.

Op de lokale markt viel scheepswerf Van der Giessen-de Noord op. De werf maakt zich los van de overheid (Nationale Investeringsbank) en heeft door middel van een onderhandse plaatsing het eigen vermogen met vijf miljoen gulden versterkt. “Een schande”, noemde een handelaar deze gang van zaken. “Er is niet eens een informatieve aandeelhoudersvergadering over belegd, terwijl er een enorme verwatering optreedt”, aldus de handelaar. De helft van de nieuwe aandelen zijn geplaatst bij bank Pierson, Heldring & Pierson voor 105 gulden per stuk, terwijl het fonds deze week de recordhoogte van 137 gulden bereikte. De andere helft van het pakket wordt geplaatst bij de stichting Werknemersparticipatie. Vrijdag was de koers teruggevallen naar 130 gulden.

De door Pierson geïntroduceerde Centurion Warrant viel in goede aarde op de beursvloer. Met deze warrant (optiebewijs) kan worden gespeculeerd op het welslagen van de gezondmaking van Philips. Beurshandelaren hopen dat dit soort afgeleide financiële instrumenten op den duur via de beurs verhandeld kan worden.

    • Frank van Alphen