OPSTELWEDSTRIJD "DEMOCRATIE'

Op initiatief van de Engelse krant The Independent organiseren 14 internationale kranten een opstelwedstrijd voor jongeren tussen 17 en 23 jaar.

Aanleiding voor deze competitie is de herdenking van 2500 jaar democratie. Wat is er, 25 eeuwen nadat Kleisthenès in Athene en Attica een nieuwe bestuursvorm introduceerde en zo de grondlegger van de democratie werd, overgebeleven van het idee dat iedere vrije burger het recht moet hebben om directe invloed uit te oefenen op de besluiten en het bestuur van de staat? En is de huidige generatie wereldleiders nog wel in staat het begrip zoveel nieuwe inhoud te geven, dat democratie geen loze term wordt?

NRC Handelsblad en The Independent werken in dit project samen met The Irish Times, La Repubblica (Italië), De Morgen (België), Berlingske Tidende (Denemarken), To Vima (Griekenland), The Times of India, Yomiuri Shimbun (Japan), The Age (Australië), Le Nouveau Quotidien (Zwitserland), Lidove Noviny (Tsjechoslowakije), Gazeta Wyborcza (Polen) en Magyar Nemzet (Hongarije).

De Nederlandse inzendingen worden beoordeeld door een jury bestaande uit mr J.L. Heldring, voormalig hoofdredacteur van NRC Handelsblad en columnist van deze krant; mr H.D. Tjeenk Willink, voorzitter van de Eerste Kamer en dr. J. Zijlstra, voormalig minister van financiën, premier en directeur van de Nederlandsche Bank. Zij maken hun definitieve keuze in maart 1993.

De bekroonde inzender krijgt, samen met de winnaars uit de andere landen, in de zomer van 1993 een reis van een week aangeboden naar Griekenland. Bovendien wordt het winnende opstel in het Zaterdags Bijvoegsel afgedrukt. Als beloning voor twee eervolle vermeldingen organiseert het Haagse Voorlichtingsbureau van het Europees Parlement een bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg.

OPSTELWEDSTRIJD "DEMOCRATIE' van NRC Handelsblad

Schrijf een opstel van maximaal 1000 woorden over een van de volgende thema's:

Als democratie zo'n goed principe is, waarom zijn democratieën dan zo moeilijk te vestigen?

Kan er sprake zijn van een teveel aan democratie?

Is democratie alleen haalbaar in landen met een volledig ontwikkelde economie?

Inzenders moeten op 1 juli 1993 ouder zijn dan 17 jaar en jonger dan 23. De jurybeslissing is bindend en over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Inzendingen worden niet teruggestuurd.

Opstellen moeten voor maandag 11 januari 1993 worden gestuurd naar:

NRC Handelsblad, Redactie Zaterdags Bijvoegsel, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Voorzie uw inzending van naam, adres en geboortedatum en vermeld op de enveloppe "Opstelwedstrijd Democratie'.