Nieuw licht op moorden door Soedanese rebellen

NAIROBI, 28 NOV. Zuidsoedanese rebellen van leider John Garang hebben, naar nu eerst bekend is geworden, eind september twee medewerkers van de Verenigde Naties geëxecuteerd. Dit vermelden buitgemaakte geheime documenten van Garangs factie van het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA), die een ander licht werpen op de ware toedracht van een incident waarbij in totaal vier buitenlanders om het leven kwamen.

Eind september rebelleerde commandant William Nyuon tegen de troepen van John Garang, die als leider van de SPLA te boek staat. Op de avond van de 27ste slaagden Garangs troepen erin een hinderlaag te leggen voor een groep soldaten van Nyuon. Tweeënveertig van Nyuons manschappen werden gedood. Iets later arriveerde, vermoedelijk uit de andere richting, een auto met vier buitenlanders: een Birmees en een Filippina die voor de VN werkten, een Noorse journalist en een Keniase chauffeur. Zij kwamen onder vuur te liggen en werden volgens de SPLA ter plekke gedood door kogels afgevuurd door Nyuons mannen.

Troepen van Nyuon veroverden begin deze maand een basis van Garang en maakten er uitgetypte radioboodschappen buit over de dood van de vier buitenlanders. Uit deze documenten, waarvan de authenticiteit niet met zekerheid valt vast te stellen, blijkt een andere toedracht.

Twee van de buitenlanders, de Filippina en de Keniaan, bleven volgens de documenten in leven en werden door Garangs soldaten naar een plaatselijke medische post gebracht. In een radioboodschap aan Garang adviseert de plaatselijke commandant de twee overlevenden te doden “om te voorkomen dat informatie uitlekt”. Uit een boodschap een dag later blijkt dat de twee nog leven, maar opnieuw wordt Garang geadviseerd de twee “te elimineren”, hetgeen naderhand ook gebeurt. Nyuon zegt over bewijzen te beschikken dat de Keniaan en de Filippina door Garangs troepen op korte afstand door het achterhoofd zijn geschoten.

De VN reageerden in september woedend, zetten hun hulpoperaties aan tienduizenden ontheemden in het gebied stop en stelden een onderzoek naar de dood van de vier in, waarvan het resultaat nog niet officieel bekend is. De VN weigeren in afwachting van het resultaat van het onderzoek een bepaalde factie van de SPLA als schuldige aan te wijzen.

    • Koert Lindijer