Neo-nazistische groep in Duitsland verboden

BONN, 28 NOV. Als “waarschuwingssignaal tegen rechtsextremistisch geweld en agitatie” heeft de Duitse minister van binnenlandse zaken, Rudolf Seiters (CDU), gisteren een neo-nazistische groep, het Nationalistische Front (NF, 130 leden), verboden. Op Seiters' besluit was al een paar dagen gerekend, hij liet gisteravond doorschemeren dat er de komende dagen meer van zulke verboden komen.

In Bonn wordt verwacht dat zulke verboden de vooral in Oost-Duitsland actieve Deutsche Alternative van de 25-jarige Frank Hübner (DA, 300 leden, onder wie verhoudingsgewijs veel skinheads), de Nationale Liste van Christian Worch (35) en Thomas Wulff (28) in Hamburg (NL, 400 leden) als ook de Freiheitliche Deutsche Arbeiterpartei van de 63-jarige Friedhelm Busse (FAP, Stuttgart, 150 leden) zouden kunnen treffen.

De politie doorzocht direct gisteren het NF-hoofdkwartier in Detmold en andere partij-adressen, waarbij veel propagandamateriaal in beslag werd genomen. De voorzitter, Meinolf Schönborn (37), bleef echter onvindbaar. Seiters noemde het in 1985 opgerichte, oorspronkelijk in Bielefeld gevestigde, partijtje een "strijdorganisatie' die paramilitair oefende voor acties tegen buitenlanders en het Duitse grondwettelijk bestel wilde vernietigen.

Gisteren is een regionale partijbijeenkomst van de uiterst rechtse Republikaner in Hannover verboden omdat de politie in de deelstaat Nedersaksen deelnemers geen garanties voor hun veiligheid kon geven. De rechtbank in Hannover wees gisteravond een bezwaar in kort geding van de "Reps' af.

Pag 5: Rouw om dood Turkse vrouwen

In Hamburg hebben gisteren volgens een politieschatting 50.000 mensen deel genomen aan de rouwplechtigheid voor de drie Turksen die zondagnacht omkwamen na de, vermoedelijk door rechts-radicalen gepleegde, brandstichtingen in het plaatsje Mölln. De ministers Klaus Kinkel (buitenlandse zaken) en Norbert Blüm (sociale zaken) vertegenwoordigden de Duitse regering, de Beierse politica Renate Schmidt de Bondsdag.

Kinkel: “We moeten onze buitenlandse vrienden weer, net als 45 jaar geleden, om vertrouwen vragen, Duitsland is geen land van vreemdelingenhaat”. Blüm: “We moeten vriendschap tegenover haat stellen. We willen geen oude en geen nieuwe nazi's, we willen democratie.”

In veel andere Duitse steden werd ook gedemonstreerd - in Dortmund door 20.000 mensen - ter nagedachtenis van de Turkse slachtoffers (die vandaag in eigen land worden begraven). In heel Duitsland werd vrijdag op tal van plaatsen het werk onderbroken voor korte demonstraties tegen het rechts-radicale geweld tegen buitenlanders. Daaraan namens volgens hun vakbond IG Metall alleen al 200.000 metaalwerknemers deel.

Wat de daders van de aanslagen in Mölln betreft tast de politie nog steeds in het duister. De woensdag gearresteerde 25-jarige rechts-radicale inwoner van het nabijgelegen Gudow zou, met 18 anderen die intussen zijn aangehouden, wel behoren tot een zogenoemde "criminele vereniging', die wordt verdacht van recente aanslagen op woonoorden van buitenlanders, maar hij heeft een sluitend alibi voor zondagnacht.

    • J.M. Bik