Gematigde looneis Duitse ambtenaren

BONN, 28 NOV. De Duitse bond van overheidspersoneel ÖTV (2,3 miljoen leden) is bereid om in 1993 genoegen te nemen met matige loonstijgingen. Namelijk in feite met niet meer dan de verwachte inflatie, die op circa 4 procent wordt geraamd.

Het bestuur en de centrale CAO-commissie van de bond hebben gisteren in Stuttgart besloten de onderhandelingen in te gaan met een eis van 5 procent (in West-Duitsland). Omdat het uiteindelijke onderhandelingsresultaat gezien eerste werkgeversreacties zeker een procent lager lijkt te zullen blijven is het zelfs nog onzeker of een volledige compensatie voor inflatie kan worden gerealiseerd.

De overheidswerkgevers (de ministers van binnenlandse zaken in Bonn en in de zestien deelstaten en de gemeenten) hebben de ÖTV-eis onmiddellijk “veel te hoog” genoemd. Zij wezen op de slechte toestand van de Duitse economie (voor volgend jaar is een 0-groei voorspeld) en de zware verplichtingen van de overheid voor de opbouw van Oost-Duitsland.

ÖTV-voorzitter mevrouw Monica Wulf-Mathies waarschuwde de werkgevers dat de CAO-eis zó laag is gesteld dat zij dadelijk ook weinig onderhandelingsmarges heeft. Bij de ÖTV-eis hebben zich traditiegetrouw ook de vakbonden van het spoorweg- en postpersoneel (400.000 leden) aangesloten. De naar grootte tweede bond van overheidspersoneel, de DAG (1,8 miljoen) leden, gaat voor 1993 met een eis van 5,5 procent onderhandelen.

Dat de verslechtering van de Duitse economie inmiddels duidelijk is, blijkt al daaruit dat de ÖTV dit voorjaar voor 1992 nog 10,5 procent vroeg. Na maanden taaie onderhandelingen en elf dagen van grootscheepse stakingen bij o.a. post, spoor, vuilnisdiensten en brandweer werd begin mei een compromis gevonden van 5,4 procent.

    • J.M. Bik