Foto: SCHIPHOL - Het tweedaagse bezoek dat de ...

Foto: SCHIPHOL - Het tweedaagse bezoek dat de Oostenrijkse bondspresident Thomas Klestil aan Nederland heeft gebracht, stond vooral in het teken van de Oostenrijkse wens om zo snel mogelijk met onderhandelingen over toetreding tot de EG te beginnen.

Premier Lubbers en minister Van den Broek hebben Klestil duidelijk gemaakt dat Nederland daar nog steeds zeer positief tegenover staat. Ook de oorlog in voormalig Joegoslavië kwam uitgebreid ter sprake. Klestil pleitte sterk voor versterking van de VN-macht en voor veiligheidszones voor de burgerbevolking, zodat de humanitaire hulp kan doorgaan. Oostenrijk heeft inmiddels meer dan 70.000 vluchtelingen opgenomen. Volgens Klestil hebben zijn land en Duitsland op dit gebied het meeste gedaan van alle Europese landen en zou er spoedig een Europese ministersconferentie over de vluchtelingen moeten worden gehouden. Klestils bezoek aan in Nederland een positief effect, vooral omdat hij zich over het nazi-verleden heeft verontschuldigd. Directeur Van der Wall van de stichting 1940-1945 noemde het positief dat de president “de schade wil repareren die president Waldheim heeft toegebracht”. De Anne Frankstichting hoopt nu dat Oostenrijk alert blijft op “de kwalijke tendensen die we nu in Europa zien - ook in Oostenrijk”. (Foto NRC Handelsblad Freddy Rikken)