Couppoging in Venezuela is neergeslagen

MEXICO-STAD, 28 NOV. Regeringsgetrouwe troepen hebben gisteren in de loop van de dag een einde gemaakt aan de tweede poging tot staatsgreep binnen een jaar gericht tegen de Venezolaanse president Carlos Andrés Pérez. Bij de couppoging zouden tussen de twintig en vijftig mensen om het leven zijn gekomen en honderden zijn gewond.

Ruim twaalf uur nadat de opstand van met name jonge nationalistische officieren was begonnen, namen loyaal gebleven troepen de ruim honderd kilometer van Caracas gelegen luchtmachtbasis van Maracay in; het laatste bolwerk van de rebellen. Volgens de regering hebben de leiders van de rebellie zich overgegeven, maar de Braziliaanse ambassadeur in Caracas zei dat zij naar Curaçao zijn gevlucht. De internationale luchthaven van de hoofdstad werd gisteren enige tijd gesloten en de regering kondigde een uitgaansverbod af tussen zes uur 's avond en zes uur 's ochtends.

De mislukking van de tweede couppoging tegen president Carlos Andrés Pérez dit jaar leek onvermijdelijk, toen na de eerste uitzending van de rebellen via het door hen bezette staatstelevisiekanaal geen nieuwe communiqués meer volgden. De opstandelingen behoren tot de Revolutionaire "Bolivariaanse' Beweging-200, hoewel president Pérez gisteren in een vraaggesprek met de televisie de (burger)groeperingen Rode Vlag en Derde Weg verantwoordelijk hield voor de couppoging. Evenals tijdens de eerste couppoging van de "Bolivarianen' op 4 februari, werden hun acties ingegeven door een diepe afkeer van de "corrupte' regering en misnoegen over de sociaal-economische crisis waarin het land verkeert.

De hevige gevechten tussen rebellen en regeringsgetrouwe troepen speelden zich gisteren behalve bij het staatstelevisiekanaal vooral af rondom het presidentiële Miraflores-paleis, beide in de hoofdstad. President Pérez, die zich in een bunker onder het paleis bevond, is de couppoging ongeschonden doorgekomen. In de omgeving van het paleis betuigden enkele honderden burgers hun steun aan de putchisten. Zij werden door de politie met traangas uiteengejaagd. Ook in andere delen van de Venezolaanse hoofdstad uitte de bevolking haar sympathie voor de coupplegers.

Evenals in februari reageerde ook ditmaal de Venezolaanse politiek eensgezind afwijzend op de poging tot staatsgreep. “We zijn niet blij met het soort regering dat we hebben”, zei politiek leider Eduardo Fernández van de grootste oppositiepartij, de christen-sociale COPEI, “en we zijn ook niet blij met het soort democratie dat we hier hebben. Maar we kunnen ons niet als wilden gedragen. We zijn beschaafde mensen.” Uit het buitenland zijn unanieme betuigingen van steun aan het regime van Pérez gekomen.

Pérez kondigde aan dat de voor volgende week zondag geprogrammeerde lokale verkiezingen in Venezuela gewoon zullen doorgaan. Het staatshoofd heeft evenwel zijn na veel moeite door het Congres gefiatteerde reis naar Buenos Aires afgezegd, waar hij een bijeenkomst van de zogenoemde Groep van Rio van Zuidamerikaanse landen zou bijwonen. In de Argentijnse hoofdstad kondigde minister van buitenlandse zaken Guido di Tella van Argentinië aan dat zowel Pérez als de Peruaanse president Fujimori afwezig zou zijn.

    • Reinoud Roscam Abbing