Computerconcern NEC op verlies

TOKIO, 28 NOV. NEC, het grootste computerconcern in Japan met een binnenlands marktaandeel van 51,3 procent, verwacht dit boekjaar een verlies vóór belastingen van 9 miljard yen (130 miljoen gulden). De computerfabrikant wordt zwaar getroffen door dalende verkopen en excessief hoge afschrijvingskosten.

NEC's nettowinst over het eerste halfjaar, dat eindigde op 30 september, duikelde al met 77,3 procent tot 4,25 miljard yen, de winst vóór belastingen zelfs met 83,9 procent tot 8,26 miljard yen. De cijfers zijn gisteren door NEC bekendgemaakt.

Net als andere grote Japanse concerns heeft NEC tijdens de bubble-economie zijn produktiecapaciteit expansief uitgebreid toen investeren spotgoedkoop leek door de almaar stijgende effectenkoersen, een stijging die als hefboom werkte voor riskante financieringen. Nu de zeepbel van de speculatie is uiteengespat en over de hele linie de investeringen dalen, verkoopt NEC aanzienlijk minder computers dan was geraamd.

De computerverkoop, die de helft van de omzet uitmaakt, daalde in het eerste halfjaar met zes procent. Ook bij de telecommunicatie, een tweede belangrijke pijler onder het concern, wordt NEC getroffen door de algehele investeringscrisis.

Bovendien heeft NEC te maken met felle concurrentie van Amerikaanse computerfabrikanten als IBM, Compaq, Dell en Apple, die deze herfst met forse prijsdalingen zelfs de aanval hebben geopend op de Japanse markt. Bijgevolg kampt het concern met grote overcapaciteit en navenant hoge afschrijvingskosten die het resultaat drukken en nu dus zelfs tot verlies leiden. NEC boekte voor het laatst verlies in 1974 na de eerste oliecrisis die Japan extra hard trof wegens zijn gebrek aan energie-grondstoffen. Volgens een woordvoerder van NEC rekent het concern erop dat in het volgende boekjaar weer winst wordt gemaakt. Andere Japanse computerfabrikanten als Toshiba, Fujitsu en Hitachi kampen eveneens met fors tegenvallende resultaten.