BROOKLYN (2)

De Engelse dichter W.H. Auden (1907) heeft zich eerst in 1939, op 32-jarige leeftijd, in New York gevestigd. Er kan dus bezwaarlijk sprake zijn van "opgegroeid zijn in de straten van Brooklyn', zoals Rob van Scheers in zijn artikel beweert.

Niets zou trouwens verder afgestaan hebben van de in zijn spreken altijd wat Brits upper-class aandoende Auden. Alleen in het begin van de jaren veertig voerde Auden een commune-achtig huishouden op Brooklyn Heights, waaronder bijvoorbeeld ook Benjamin Britten en diens vriend, en Claus Mann verkeerden.

De langste tijd heeft Auden echter in Manhattan gewoond, en wel op het adres St. Marks Place 77, tot 1972. Een jaar later is hij in Wenen overleden.

Iemand die boeken bespreekt voor NRC Handelblad dient te weten dat één der grootste dichters van de twintigste eeuw in Engeland is opgegroeid - en daar dezelfde lagere school bezocht als Christopher Isherwood, waar een levenslange liefde en vriendschap uit voortgekomen is.

    • Daniel Slingelenberg