Zigeuners moeten camping weer af

AMSTERDAM, 27 NOV. De vlaggen op de campingwinkel klapperen in de wind. Het is stil. Alleen het geronk van de autoweg. Op de achtergrond de kranen van het havengebied. Uit een van de caravans komt een klein meisje naar buiten. Ze houdt een kaalgeknipte pop in haar armen.

Samen met haar ouders en een tiental andere zigeunerfamilies is ze twee maanden geleden uit Joegoslavie gevlucht, vertelt ze. Ze woonde in een barak, aan de rand van Sarajevo. Maar de oorlog heeft hen verdreven. “Ik wil niet meer denken over de oorlog”, zegt haar vader. “Iedereen lag dood op straat. Veel kinderen, vrouwen.” Een tijdlang hebben ze zich in het bos verstopt. Daarna zijn ze te voet naar Kroatië gegaan. Sinds vier weken zit de groep die uit 37 mensen bestaat op de Amsterdamse camping Zeeburg.

Mustafa Ahmedovski zit tussen het opgestapelde beddegoed van de nauwe wagen. Een gaspit en twee bedden, waar in totaal tien mensen slapen. Hij wordt geholpen door andere Rom-families in Nederland. Ze geven hen eten en ook de wagens. “Veel van onze mensen slapen in auto's, maar nu moeten we hier weg”, zegt hij. “Het enige dat we willen is een plek waar we met onze families kunnen staan. Zodra de oorlog voorbij is wil ik weer terug.” Ahmedovski telt op zijn vingers. Vier van zijn kinderen heeft hij bij zich. Maar twee kinderen zijn in Joegoslavië achtergebleven. “Ik weet niet of ze dood zijn of leven.”

Vanavond wordt de groep van de camping afgezet. Briesend loopt eigenaar J. Kam heen en weer door de houten keet achter de kampwinkel. “Ik laat mijn bedrijfje niet naar de kloten helpen door een stelletje mensen waarvoor ik zo aardig ben geweest om ze te helpen. Ik geef iedereen het voordeel van de twijfel, maar sollen met de wet gaat mij te ver. Vanavond sleep ik ze er af.” Wat bleek? Een van de wagens waarin de zigeunervluchtelingen woonden was gestolen. Tijdens een tv-programma over de Joegoslaven vorige week woensdag herkende een familie uit Rijswijk zijn caravan. Gisteren is de wagen door de politie teruggehaald, maar er werd niemand aangehouden omdat niet duidelijk was van wie hem gestolen had. “Ik word helemaal gallisch van die gasten”, zegt de campingbaas. “Alsmaar klagen. Volgens de normen van de campingraad moet ik één douche hebben op 150 mensen en drie WC's. En zij zeggen dat ze helemaal niets hebben. En dan wel Marsen en Nuts voor de kinderen komen halen.”

Ahmedovski haalt de rook diep in zijn longen. Van de gestolen caravan weet hij niets af, zegt hij. Aanvankelijk had de groep politiek asiel aangevraagd. Maar toen ze hoorden dat ze daarvoor in opvangcentra zouden moeten worden ondergebracht, weigerde de groep de procedure door te zetten. Ze wilden als groep bij elkaar blijven en niet verspreid worden over de verschillende centra. De andere mogelijkheid is het aanvragen van een ontheemdenstatus. Zo'n status kunnen alleen diegenen krijgen die aantoonbaar uit oorlogsgebeid komen en niet terugkunnen naar huis. “Dan moeten ze wel heel duidelijk maken dat ze niet toevallig uit Roemenië komen”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. “Want Roemenen zeten we gewoon uit.”

    • Marjon van Royen