Pronk positief over saneringsplannen voor Surinaamse economie

PARAMARIBO, 27 NOV. Nederland moet de Surinaamse regering blijven steunen in haar streven het land te ontwikkelen. De onlangs aangekondigde maatregelen om de economie te saneren, verdienen alle lof.

Dat zei minister J. Pronk (ontwikkelingssamenwerking) gisteren in Paramaribo bij de afsluiting van een driedaags werkbezoek aan Suriname. Pronk heeft met de regering van president Venetiaan overlegd over het structureel aanpassingsprogramma (SAP) voor de economie, dat deze week door het Surinaamse parlement is aanvaard. Het programma voorziet onder meer in een devaluatie en in beperking van overheidssubsidies.

Pronk zei dat het SAP er “goed uitziet”. Volgens de Nederlandse minister is het program een “doorbraak in de sociaal-economische ontwikkeling van Suriname”. Nederland, zei hij, zal direct met financiële steun over de brug komen zodra het plan door de EG is goedgekeurd. De EG heeft een rapport over de Surinaamse economie gefinancierd op basis waarvan het SAP is opgesteld. Tot medio januari verstrekt Nederland veertig miljoen gulden steun aan de betalingsbalans van Suriname.

Nederland en Suriname hebben reeds afspraken gemaakt om 116 miljoen gulden te besteden aan projecten als het instellen van een industriefonds, verbetering van de infrastructuur, drinkwatervoorziening en oververbindingen. Het geld komt uit de middelen die Suriname nog van Nederland tegoed heeft op grond van het onafhankelijkheidsverdrag van 1975.

Pronk liet zich niet uit over de crisis die vorige week met de ontslagaanvraag van legerleider Bouterse is ontstaan tussen legertop en regering. Bouterse spreekt vanavond om zeven uur (Surinaamse tijd) een massabijeenkomst toe van zijn politieke partij de NDP. Tijdens een rede op de 17de Surinaamse onafhankelijkheidsdag, woensdag, zei Venetiaan naar aanleiding van het conflict met de legertop dat “de herworven democratie en de rechtsstaat verder versterkt moeten worden”.

Venetiaan herhaalde dat de regering nabestaanden van slachtoffers van de decembermoorden uit 1982 wil toestaan op 8 december een herdenkingsbijeenkomst in Paramaribo te houden. Bouterse heeft gedreigd dat hij die dag een tegendemonstratie zal organiseren om het neerslaan van een "CIA-coup' te herdenken.