Philips met Thomson in lcd-produktie

ROTTERDAM, 27 NOV. Philips neemt samen met de Franse bedrijven Thomson en Sagem deel in een nieuwe onderneming op het gebied van lcd-schermen, beeldschermen die op termijn de traditionele beeldbuis moeten vervangen.

Philips brengt zijn activiteiten op lcd-terrein in de nieuwe onderneming in en krijgt een belang van 80 procent. De twee overige partners krijgen elk 10 procent.

Het nieuwe bedrijf gaat op 1 januari 1993 van start. Lcd's (liquid christal displays) zijn schermpjes bestaande uit beeldpuntjes die ieder afzonderlijk elektronisch worden aangestuurd. Lcd's worden gebruikt in platte tv's, bij projectie-tv, in het autodashboard en in draagbare computers. Japan is momenteel de enige echte massaproducent van deze produkten. Bij de nieuwe gezamenlijke onderneming gaat het om de produktie van zogenoemde actieve matrix lcd's, die de vertoning van bewegende beelden in kleur mogelijk maken, in tegenstelling tot de passieve lcd's, bekend van horloges.

Philips brengt zijn business group Flat Panel Displays (450 werknemers), zijn bestaande LCD-proeffabriek in Eindhoven en zijn bijna voltooide fabriek voor massaproduktie, ook gevestigd in Eindhoven, in. De twee partners uit Frankrijk brengen kennis in. De onderzoeksinspanningen op lcd-terrein worden niet samengevoegd.

Philips neemt verder een belang van tien procent in de Franse onderneming Thomson LCD, gevestigd in de buurt van Grenoble en onderdeel van Thomson-CSF, de Franse producent van militaire elektronica.

De ondernemingen mikken met hun initiatief op een bundeling van de binnen Europa beschikbare kennis op Lcd-terrein. Philips zal met Sagem en CNET (Centre National d'Études des Télécommunications van France Télécom) bovendien een licentie overeenkomst sluiten over het gebruik van de door deze twee gezamenlijk ontwikkelde en door CNET gepatenteerde 2s/3s TFT-technologie. Aanvankelijk zal worden geproduceerd op basis van de actieve matrix lcd-technologie van Philips.

De nieuwe onderneming, Flat Panel Display Company, komt onder leiding van Philips. De Philips-directeur rapporteert aan een drie-koppig bestuur, met een afgevaardigde van elke partner. Het bedrijf gaat op 1 januari van start.