Opnieuw poging tot coup Venezuela

MEXICO-STAD, 27 NOV. In Venezuela zijn opstandige militairen vanmorgen vroeg een poging tot staatsgreep begonnen tegen president Carlos Andrés Pérez. Het is dit jaar al de tweede couppoging door een groep jonge nationalistische officieren die zich de Revolutionaire "Bolivariaanse' Beweging-200 noemen.

De situatie in de hoofdstad Caracas en in de rest van het land was omstreeks het middaguur nog onduidelijk. De rebellen lieten via het staatstelevisiekanaal weten een "patriottische junta' te hebben ingesteld, en riepen de bevolking op zich achter de staatsgreep te stellen. Maar Pérez zei in een telefonisch vraaggesprek met een ander televisiestation dat de poging was onderdrukt door loyale troepen en dat alleen een luchtmachtbasis nog in handen zou zijn van de rebellen. “Er bestaat volledige zekerheid dat de situatie zal worden genormaliseerd”, zei de president. Hij riep de bevolking op gewoon naar het werk te gaan.

Uit de hoofdstad werden evenwel gevechten gemeld rondom het presidentiële paleis Miraflores in het centrum. Hierbij zouden al twee militairen zijn omgekomen. Volgens sommige berichten zouden F-16-straaljagers het paleis hebben gebombardeerd. Ook zou er worden gevochten bij de residentie van het staatshoofd, La Casona. Rebellen-vliegtuigen hebben bombardementen uitgevoerd op het hoofdkwartier van de luchtmacht in Caracas. Veel inwoners van de hoofdstad zouden met een concert van pannendeksels vanuit de ramen van hun huizen hun instemming met de poging tot staatsgreep betuigen. In andere delen van de hoofdstad zouden sporadische schoten worden gehoord. Uit de rest van het land zijn nog geen duidelijke berichten vernomen.

De couppoging begon vanmorgen om vier uur plaatselijke tijd (negen uur Nederlandse tijd) met een uitzending van het kennelijk door rebellentroepen bezette staatskanaal van de televisie. Het station zond een bandopname uit van rebellenleider luitenant-kolonel Hugo Chávez Fria, die sinds de vorige couppoging in de gevangenis zit.

    • Reinoud Roscam Abbing