Onderzoek in Kampen naar tbc bij jeugd

ROTTERDAM, 27 NOV. Ruim 7.500 jongeren in Kampen zullen komende weken worden onderzocht op tuberculose (tbc). Het gaat om bezoekers van disco's en andere Kamper uitgaansgelegenheden voor jongeren.

Volgens de GGD Regio IJssel-Vecht is dit een noodzakelijk vervolg op het grote tbc-onderzoek dat begin oktober werd gehouden. Eerder dit jaar is in Kampen bij 108 mensen besmetting met tbc geconstateerd. Bij elf mensen is gesloten tbc (niet besmettelijk) vastgesteld en bij vier de besmettelijke open tbc.

De besmetting is geconcentreerd bij jongeren die tot de vaste bezoekers van enkele disco's behoren. Voor het komende onderzoek zullen ook jongeren worden opgeroepen die in oktober niet aan de test hebben deelgenomen.

Vorige week werd bij een twintigjarige man uit Nijkerk open tbc geconstateerd. Hij ging ook regelmatig uit in Kampen, maar volgens de GGD is het nog niet zeker dat hij daar besmet is geraakt. Twintig collega's van de man in het bedrijf waar hij werkt hebben positief gereageerd op de zogeheten "Mantoux-test'. Zij zullen verder worden onderzocht. Komende dagen worden ook familieleden en kennissen van de man onderzocht.