Neo-nazistische leider in arrest na aanslag in Mölln

BONN, 27 NOV. De Duitse politie heeft een 25-jarige uit Gudow afkomstige man gearresteerd op verdenking van de vorming van een neo-nazistische guerrillagroep die mogelijk betrokken was bij een brandbomaanslag in Mölln, waarbij een Turkse vrouw en twee Turkse meisjes om het leven kwamen. Dat heeft de federale openbare aanklager gisteren bekendgemaakt.

In totaal zijn elf personen gearresteerd op verdenking van de vorming van “een rechtse terroristische organisatie” die zich zou toeleggen op het aanvallen van buitenlanders. “Wij onderzoeken nu of de leden van deze organisatie verantwoordelijk zijn voor de moorden in Mölln in de nacht van 23 november”, aldus de verklaring.

De federale aanklager, Alexander von Stahl, nam het onderzoek van de moordaanslag in Mölln afgelopen maandag van de plaatselijke politie over, omdat het feit beschouwd wordt als een bedreiging van de democratie. Het was de eerste keer dat de hoogst verantwoordelijke functionaris voor misdaden tegen de veiligheid betrokken raakt bij het onderzoek naar neonazistische activiteiten. Volgens Stahl zou de verdachte op 5 september leiding hebben gegeven aan een door de politie verhinderde poging tot een overval op een onderkomen van immigranten in Pritzier, in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. De dag daarna zou dezelfde groep een brandbom naar binnen hebben gegooid bij een onderkomen van asielzoekers in Gudow in Sleeswijk-Holstein. Op 12 september volgde een poging tot brandstichting in Kollow, bij Mölln.

De bijeenkomst die vandaag in Hamburg wordt gehouden ter herdenking van de drie slachtoffers van Mölln, wordt bijgewoond door minister van buitenlandse zaken Klaus Kinkel en Turkse diplomaten. De lichamen van de slachtoffers worden daarna naar Turkije overgebracht.

Een opvanghuis in Gelsenkirchen voor 140 vluchtelingen uit het vroegere Joegoslavië is vanmorgen in brand gestoken door rechtse extremisten. Volgens de politie zijn bij deze aanslag geen slachtoffers gevallen. Drie jongeren, veertien en vijftien jaar oud, zijn door de politie aangehouden. Ze zijn inmiddels aan hun ouders overgedragen en zullen zich voor een jeugdrechtbank moeten verantwoorden.

De Duitse politie in Potsdam meldde gisteren twee neo-nazi's, 16 en 18 jaar, te hebben gearresteerd die ervan worden beschuldigd een 51-jarige man te hebben doodgeschopt alvorens hem in brand te steken en in een meer te gooien. Voor de moord was geen enkel motief als een politiefunctionaris. “Het is waarschijnlijk dat zij deze misdaad begingen uit verlangen naar geweld, uit verlangen om te doden. Naar een derde verdachte wordt nog gezocht. De drie verdachten zijn werkloos. In Keulen hebben linkse extremisten het kantoor van de extreem-rechtse Duitse Liga vernield, zo heeft een woordvoerder van de Keulse politie gisteren meegedeeld.

Tot dusver zijn in Duitsland dit jaar zestien mensen om het leven gekomen bij rechts-extremistische aanslagen. (Reuter)