Mega-order in Siberië voor Heerema

ROTTERDAM, 27 NOV. Offshoreconcern Heerema uit Leiden is betrokken bij een miljardencontract voor de aanleg van een pijpleidingennet op het West-Siberische schierleiland Yamal.

Dat heeft Heerema vanochtend bekend gemaakt. Heerema Oil & Gas Development heeft een samenwerkingsverband gesloten met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, genaamd PeterGaz. De gezamenlijke onderneming zal het project uitvoeren.

Het net moet Rusland, andere GOS-staten en delen van West-Europa van gas gaan voorzien. Het gaat bij dit pijpleidingennet om investeringen van miljarden guldens. De exacte omvang van het project valt volgens een woordvoerder nog niet precies te bepalen. De eerste twee pijpleidingen van de in totaal acht zullen naar schatting 1 miljard gulden gaan kosten. De kosten van de volgende pijpleidingen zullen waarschijnlijk lager liggen.

PeterGaz heeft Heerema Offshore Services gevraagd het project in twee fasen uit te voeren. De eerste fase, die bestaat uit het vaststellen van de werkwijze, een inventarisatie van de nodige materialen en de kosten zal resulteren in een contractvoorstel aan Gazprom voor de uitvoering van het project. In fase twee zal de pijplijnverbinding tussen de twee oevers van de Baydaratskaya Baai voltooid worden.

In de baai kan slechts 60 à 100 dagen per jaar worden gewerkt. De rest van de tijd is de baai dichtgevroren. Binnen deze periode moet een pijpleiding klaar zijn. De eerste twee pijpen zullen in 1996 gereed zijn. Er zijn acht leidingen nodig om de verwachte hoeveelheid gas van 170 miljard kubieke meter per jaar te kunnen transporteren. Elke leiding is 70 kilometer lang. De leidingen zullen door de baai lopen en niet over land rondom de baai om de pijpen zo kort mogelijk te houden en het kwetsbare toendragebied zoveel mogelijk te ontzien. De laatste pijp zal rond 2005 gereedkomen.

Gazprom produceert in Rusland 650 miljard kubieke meter gas per jaar en exporteert dit naar dertien Europesse landen via een transportsysteem, dat bestaat uit ruim 215.000 kilometer pijpleiding.

Het offshore-concern heeft 4.500 mensen in dienst. De waarde van het bedrijf wordt geschat op 1,2 miljard gulden. Het bedrijf is eigendom van president Pieter Heerema. Heerema deint mee op de golven van de olie-industrie. In de jaren zeventig maakte het bedrijf furore als aannemer op zee van vooral olieplatforms. Toen de olie-industrie in de jaren tachtig inzakte, kwam ook Heerema in een dal. Terwijl bij de concurrentie het water tot aan de lippen was gestegen, kon Heerema dank zij enorme reserves doorgaan met het kopen van bedrijven.