Italiaanse bond begint actie tegen racisme

ROME, 27 NOV. Mede op initiatief van Ruud Gullit, die voetbalwedstrijden wil laten stilleggen bij racistische incidenten, heeft de Italiaanse voetbalbond gisteren besloten een campagne te beginnen tegen racisme in de stadions.

De precieze vorm moet nog worden uitgewerkt. Waarschijnlijk zullen spelers, trainers en scheidsrechters via tv oproepen doen tegen het racisme. Ook in de stadions moeten dergelijke boodschappen worden verspreid. Voor het eerst kan dat zondag gebeuren bij de derby Lazio-Roma. Het voorstel is voor het begin van de wedstrijd een minuut stilte te houden uit solidariteit met de slachtoffers van racistische en religieuze vervolging.

Ruud Gullit is een van de gangmakers achter de campagne om op te treden tegen de beledigende opmerkingen in stadions aan het adres van zwarten, Zuiditalianen of soms joden. “We moeten besluiten wat we doen tegen de gewelddadige koren, tegen bepaalde spandoeken,” aldus Gullit. “Over een jaar kan het te laat zijn.”

Hij heeft voorgesteld wedstrijden te onderbreken bij racistische beledigingen vanaf de tribune, en ze zo nodig zelfs te staken. Dat idee is van veel kanten verworpen als onhaalbaar en potentieel contraproduktie, maar volgens Gullit is het een van de weinige middelen die echt effect hebben.

Een gebaar als dat van de Duitse Bundesliga, die een dag tegen het racisme organiseert met op de shirts "Samen voor de vrede' is volgens Gullit niet voldoende. Hij riep Milan-president Berlusconi en de voorzitters van andere clubs op om hun prestige in te zetten en voor het begin van de wedstrijden korte toespraken te houden om de supporters duidelijk te maken dat zij iedere uiting van racisme verwerpen.

“Ik wil als Milanist trots zijn een president te hebben die anti-racist is, die op de cruciale momenten opstaat uit zijn stoel en zegt: onze supporters doen bepaalde dingen niet,” zei Gullit.

Voorzitter Matarrese van de Italiaanse voetbalbond gaf gisteren toe dat in het verleden te weinig aandacht is besteed aan racistische incidenten in de stadions, waar ze mede door de aanwezigheid van de tv een enorme weerklank hebben. Hij wees er wel op dat er steeds minder beledigende spandoeken zijn te vinden in de stadions, mede wegens de zware boetes die de bond daarvoor oplegt.

Gullit en vooral Rijkaard worden in uitwedstrijden regelmatig op oerwoudgeluiden onthaald en vanaf de tribunes beledigd. Clubs als Verona en Brescia zijn berucht wegens hun gescheld op Zuiditalianen. Drie weken geleden hebben supporters van Lazio een Israelische vlag verbrand. Dergelijke incidenten waren voor de krant La Repubblica reden een campagne te beginnen.

Overigens heeft Marco van Basten grote beroering veroorzaakt door op de vraag of hij het eens was met de acties tegen racisme, te antwoorden met het klassieke Chi se ne frega, zoiets als: dat zal me worst wezen. “Ook ik ben tegen die incidenten, maar het is mijn schuld niet dat de wereld zo is,” zei Van Basten. De reactie van Gullit, via de pers: “Misschien is doelpunten maken voor hem belangrijker dan de strijd tegen het racisme.”

    • Marc Leijendekker